In fiecare zi, copiii devin victime ale traficului de persoane

Organizatia Salvati Copiii a lansat televiziunilor invitatia de a participa la actiunea de sensibilizare si informare a opiniei publice.

Astfel, pe parcursul zilei de 18 octombrie 2010, de Ziua Europeana Impotriva Traficului de Persoane, prezentatorii posturilor Acasa TV, PRO TV si MTV au purtat simbolul acestei zile si au transmis mesaje telespectatorilor pentru a le atrage atentia asupra acestui fenomen.

In fiecare an, un numar considerabil de copii devin victime ale traficului de persoane.

Romania este in principal o tara de origine a traficului de copii in scopul exploatarii sexuale si a exploatarii prin munca, dar si tara de destinatie si tranzit.

Aproximativ 170.000 de persoane, in principal femei si fete sunt anual victimele traficului de fiinte umane in sud-estul Europei, iar Moldova, Romania si Ucraina reprezinta principalele tari din regiune care sunt implicate in acest trafic.

Destinatiile principale ale barbatilor, femeilor si copiilor din Romania, victime ale traficului in scopuri sexuale, sunt Italia, Spania, Anglia, Elvetia, Cehia, Grecia, Germania, Franta, Olanda, Turcia, Austria si Israel. Victimele sunt, de asemenea, traficate si intern.

Femeile si copiii sunt principalele victime ale traficului, datorita vulnerabilitatii lor.
In 2009, au fost inregistrate in evidentele ANITP 780 de victime, dintre care 41% (322 victime) au fost identificate ca traficate pe parcursul anului 2009. 54% din totalul victimelor identificate in 2009 sunt femei, iar 29% din cele 780 de victime identificate in 2009 sunt copii.

Principala modalitate de exploatare a victimelor identificate in 2009 este exploatarea sexuala a femeilor, care are loc preponderent pe strada, in cluburi sau locuinte private in 41% din cazuri.

Traficarea pentru exploatare prin munca fortata (exploatarea in agricultura, constructii sau alte activitati economice) are loc in 40% din cazurile identificate.

Exploatarea prin cersetorie a cunoscut o dublare procentuala de la 7%, inregistrata in anul 2008 la 14% (109 victime) in 2009.

Traficul de fiinte umane nu se limiteaza numai la exploatare fortata, acesta intervine si atunci cand victimele nu au libertatea de a alege ce sa munceasca, cat sa munceasca si nu sunt platite pentru munca lor.

Abuzurile suferite de victime pot fi: psihice, emotionale, fizice, sexuale, retinerea/distrugerea actelor de identitate, privarea de libertate, izolarea, privarea de apa, hrana si mijloace de igiena. Majoritatea victimelor provin din mediul rural.

Copiii strazii din Romania, copiii romi si copiii ale caror familii si comunitate au fost distruse sau acei copii care nu au pe nimeni care sa-i ingrijeasca sunt in mod special vulnerabili in ceea ce priveste traficul de persoane.

Traficantii fac adesea parte dintr-o retea infractionala organizata care „recruteaza” copii si le fac acte false. Acestia pot poza si in iubiti sau iubite pentru a convinge copiii sa plece de acasa pentru o viata noua.

In Romania, fetele sunt recrutate in mod curent prin contact direct sau familiile lor sunt abordate de traficanti care cel mai adesea sunt persoane pe care acestia le cunosc si in care au incredere.

Femeile care cad victimele traficului in scopul exploatarii sexuale sunt cel mai des recrutate dupa ce raspund anunturilor din ziare pentru diferite locuri de munca.

In Romania, victimele traficului de persoane, indiferent de scopul acestuia (pentru exploatare sexuala, pentru exploatare prin munca, cersit, implicare in furturi, etc.) beneficiaza de protectie si o asistenta speciala, fizica, juridica si sociala, programe speciale de scurta durata pentru initierea sau formarea profesionala, servicii de consiliere si mediere a muncii, compensatii financiare, cazare pe scurta durata, protectia speciala a martorilor, acordarea de locuinte sociale cu prioritate.

Traficul de persoane constituie o forma a crimei organizate si este sanctionat cu inchisoare, conform Codului Penal si Legii 678 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane (2001).

Pentru raportarea cazurilor de trafic de persoane, pentru a lua legatura cu specialistii, pentru a obtine informatii generale despre fenomenul traficului de persoane, exista infoline-ul 0800 800 678, serviciu gratuit, national, administrat de Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane.

 

Foto: www.salvaticopii.ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri
Buton