Importanta informarii pentru femeile gravide

4.Nou-nascutul. Trebuie sa intelegi ca un nou nascut este o persoana in toata regula, care are nevoile lui proprii pe care va trebui sa stii cum sa i le satisfaci.

Este bine sa fii constienta ca un nou-nascut poate arata mai ciudat, altfel decat iti imaginezi:

  • capul poate fi usor turtit sau umflat, datorita presiunilor din timpul nasterii, insa isi revine in cateva zile;
  • ochisorii sunt mult timp inchisi, iar pleoapele pot fi putin umflate; poate avea si strabism, normal pana la 6 luni;
  • nasucul poate fi si el turtit la inceput, tot din cauza nasterii;
  • gurita este cu gingiile netede si bolta palatina usor arcuita;
  • urechile pot fi lipite de cap sau indoite;
  • barbia este mica, usor retractata;
  • gatul este scurt si cu muschii slabi pana la 3 luni;
  • are pozitie de broasca, cu manutele ridicate langa cap si piciorusele cu genunchii indoiti ridicati spre abdomen.

De asemenea, nou nascutul va trebui sa treaca printr-o serie de transformari fiziologice pentru a se putea adapta la viata extrauterina: va trebui sa se obisnuiasca sa respire si sa manance de unul singur, cu temperatura aerului, cu mirosuri si zgomote noi, cu lumina… De aceea este bine sa cunosti aceste lucruri pentru a-l putea intelege si ajuta sa treaca mai usor peste aceasta perioada.

Este bine sa stii inca din perioada sarcinii cum trebuie ingrijit nou-nascutul: cum sa-i schimbi scutecul, cum sa ii faci baita si masajul. Este importanta si informarea tatalui pentru a-l putea implica in ingrijirea copilului si in oferirea sprijinului psiho-emotional mamei.

5.Alaptarea. Majoritatea femeilor sunt de parere ca alaptatul este ceva simplu, care nu ridica nicio problema si cred ca se vor descurca instinctiv. Este adevarat ce e un act natural, firesc, insa trebuie sa inveti cum sa alaptezi si cum sa faci fata problemelor ce pot sa apara: ragade, sani angorjati, canale infundate, mastita etc.

 Trebuie neaparat sa stii ca primele doua saptamani sunt cruciale pentru succesul alaptarii de mai tarziu si cu cat mai repede ti se aduce copilul la san, cu atat mai repede ti se declanseaza lactatia si vei putea alapta pe termen lung.

O alta regula de baza este sa pui copilul cat mai des la san; cu cat suge mai des, cu atat mai mult lapte vei produce. Fii constienta de beneficiile pe care vi le aduce alaptatul, atat bebelusului, cat si tie!

Este adevarat ca multi copii cresc si cu lapte praf, insa studiile au dovedit ca cei alimentati natural sunt mult mai sanatosi, atat fizic, cat si psihic. Chiar daca va trebui sa depui ceva efort in primele saptamani, dupa aceea totul va intra pe fagasul normal.

Fii pregatita si te vei descurca fara frica! Si nu uita: Cele 9 luni trec repede…

Autor: Sorana Muresan, Manager ProMAMA Center – servicii de educare pre si postnatala – www.promama.ro
Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire
Buton