Impetigo este o boală de piele des întâlnită, fiind provocată de o infecţie bacteriană. Apare mai ales în prima copilărie, de obicei pe zone ale pielii deja afectate, de exemplu de eczemă, înţepături de insecte, varicelă, arsuri, tăieturi etc. Copiii pot dezvolta impetigo şi după gripă sau alergii care irită pielea de la baza nasului. Cu toate acestea, impetigo poate apărea şi la nivelul pielii sănătoase.
Zonele afectate de înroşesc şi în scurt timp apar băşicuţe pline cu lichid – petele apar, de obicei, mai întâi pe faţă şi pe mâini, apoi pe alte părţi ale corpului. Băşicuţele se sparg şi formează cruste de culoarea mierii. Impetigo se transmite foarte uşor, prin contact personal, prin folosirea aceloraşi prosoape, lenjerii, haine, jucării sau a altor obiecte.
Diagnosticul se bazează de obicei pe aspectul zonelor afectate, dar uneori pot fi recoltate probe pentru analize în vederea identificării bacteriei. Tratamentul constă în administrare de antibiotice, uneori sub formă de unguente în cazuri uşoare, dar de obicei sub formă de pastile. Deoarece boala este foarte contagioasă, copiii afectaţi nu trebuie să se ducă la grădiniţă până când petele nu s-au uscat complet.
Foto: shutterstock.com