Il alaptezi sau nu?

O ultima contraindicatie ce tine de copil este galactozemia congenitala, o boala rara ce face ca micutul sa nu fie capabil sa digere si sa absoarba galactoza, glucidul principal din lapte. De asemenea, exista o serie de contraindicatii legate de mama: aceasta sufera o boala grava ce nu-i permite sa alapteze (tuberculoza, hepatita cronica, ciroza, insuficienta cardiaca severa) ori este in tratament cu anumite medicamente ce s-ar putea transmite prin lapte sugarului, daunandu-i (antituberculoase, o serie de antibiotice, anticoagulante orale, etc.).

Daca mama este purtatoare a unui virus ce s-ar putea transmite copilului prin lapte (virus hepatic B, C, virusul HIV, etc.) copilul va fi alimentat cu lapte praf!

Specialistii recomanda alaptatul exclusiv la san cel putin pana la sase luni. Alaptatul la san nu creste necesarul caloric zilnic al mamei decat cu 500 kcalorii!


Cum te pregatesti pentru alaptat?

Sanii tai vor avea o misiune grea si de durata: sa hraneasca bebelusul timp de sase – opt luni, poate chiar un an. Pentru a asigura un bun start, trebuie sa te pregatesti din timp. Inca din lunile mici de sarcina trebuie sa incepi pregatirea mameloanelor (sfarcurilor) – ele sunt zonele de contact si vor lucra in conditii extreme.

Desi au aparut in ultimii ani si mameloane de silicon, totusi folosirea lor trebuie limitata, copilul nehranindu-se fiziologic prin intermediul lor. Asadar, pe parcursul sarcinii, inca din primele luni, aplica un tratament special sanilor si mai ales mameloanelor: nu le spala cu sapun, ci numai cu apa (dusul sub presiune). La stergere foloseste un prosop aspru.

Daca mameloanele sunt mici sau intrate inauntru (ombilicate) trebuie sa le masezi si chiar sa tragi usor de ele de 10 – 12 ori pe zi, incepand din luna a sasea. Se poate intampla ca sanii sa-si porneasca secretia lactata inca inainte de nastere (luna a VI-a sau a VII-a). Ei se umfla si se ingreuneaza. Pentru ca micile deschizaturi de la nivelul mamelonului sa nu se infunde, sanul trebuie apasat usor (muls) pentru a elibera lichid. Daca mameloanele se inrosesc, ele trebuie curatate bine cu apa si expuse la aer.

Cum stii ca ii ajunge?
In primele zile dupa nastere, micutul scade in greutate cam 5 – 10%. Daca ii ajunge laptele matern, el va recupera aceasta pierdere in circa 10 – 14 zile. In primele trei luni, media de crestere in greutate este de 750 g, dar ne punem problema subalimentarii daca pruncul nu castiga mai mult de 250 g in doua saptamani (socotim de la greutatea cea mai mica si nu de la cea cu care s-a nascut) sau 500 g pe luna, in primele trei luni.

Un sugar alimentat corect uda scutecul de circa sase ori si are unul – doua scaune pe zi.

Orice modificare in dieta copilului trebuie facuta doar la sugestia si cu acordul medicului pediatru!

Nu ceda presiunilor soacrei, a moasei ori a altei „persoane de bine, care este de parere ca laptele este prea „lung sau prea „slab si copilul sufera de foame!

Daca vei introduce fara motiv laptele praf, initial spre completare si ulterior in exclusivitate, vei priva copilul de multele beneficii ale laptelui matern, el fiind principala persoana care va avea de suferit!

Text: Dr. Mihai Popa, Foto: Marian Iorga.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton