Igiena orala la copii

Obisnuieste-ti copilul cu o igiena orala corecta. Fa din periajul zilnic un ritual placut si nu o obligatie. Cel mai bun model ai putea fi chiar tu. Asa ca da-i un exemplu personal. Si transforma acest obicei, intr-o activitate de familie.

Stiai ca resturile alimentare ramase intre dinti favorizeaza formarea placii bacteriene? Iar aceasta cauzeaza aparitia tartrului, cariilor si al bolilor gingivale? Folosita regulat, periuta de dinti iti poate tine copilul deoparte de toate aceste afectiuni.

Contribuind pe langa sanatatea dintilor, si la stralucirea lor. Evident ca secretul unei danturi perfecte este periajul. Dar nu folosit in exces. Ci de doua ori pe zi – dimineata si seara. Dupa fiecare masa, se recomanda clatirea cu apa de gura.

Cum sa-ti inveti copilul sa-si perieze dintii corect?

  • Periuta se asaza de-a lungul gingiei, in unghi de 45 de grade fata de dinti. Atentie! Perii trebuie sa-i atinga atat gingia, cat si suprafata dintilor.
  • Se periaza cu blandete suprafata exterioara a 2-3 dinti, descriind o miscare dinspre gingie spre dinte.
  • Periuta se muta pe urmatorii 2-3 dinti si se repeta miscarea, pastrand unghiul de 45 de grade fata de dinti si suprafata de contatct a periutei.
  • Suprafata interioara a dintilor trebuie periata usor, tot cu miscari circulare, din spate catre fata.
  • Aseaza-i apoi periuta in pozitie verticala, in spatele dintilor din fata si periaza folosind jumatatea ei superioara.
  • La final, se pune periuta pe suprafata orizontala a dintilor si descrie o miscare de la stanga la dreapta.
  • Nu uita si de periajul limbii, pentru ca este foarte important in eliminarea bacteriilor si al mirosului neplacut.

Un periaj corespunzator dureaza intre 3 si 5 minute.

Ata dentara are de asemenea un rol foarte important in igiena orala, deoarece indeparteaza placa bacteriana, atat dintre dinti, cat si la nivelul gingiilor. Ca si apa de gura, ata dentara se dovedeste ideala atunci cand vrei sa isi curete dintii in locurile in care periuta este mai greu de manevrat.

Care sunt pasii unei curatari eficiente? Se iau aproximativ 50 de cm de matase si se rasuceste pe degetele mijlocii. Cu degetele mari se ghideaza usor firul intre dinti si sub gingie. Evitandu-se ranirea ei. Fiecare dinte se curata separat. Cu miscari de sus in jos.

Ce pasta de dinti alegem? Oricate ai gasi pe rafturile magazinelor, ele au in general aceeasi compozitie si sunt Aprobate de Ministerul Sanatatii.

Atat timp cat pasta de dinti contine fluor, marca nu are o importanta deosebita. Indiferent ca este sub forma de pasta, gel sau chiar pudra, ea actioneaza eficient impotriva placii, curata si lustruieste smaltul dentar.

Daca dantura copilului tau este hipersensibila la cald sau rece, trebuie sa iei in considerare posibilitatea utilizarii unei paste de dinti creata special pentru acest gen de dantura. Pasta de dinti trebuie sa contina bicarbonat de sodiu si/sau peroxid de hidrogen (ambii agenti de curatire).

Acestea confera cavitatii bucale o senzatie placuta de curat si proaspat, un moptiv in plus pentru a se spala mai des.

Unele mamici prefera o pasta de dinti care sa controleze aparitia tartrului. Aceasta trebuie sa contina neaparati pirofosfati, astfel incat sa impiedice depunerea de tartru.

Pastele de dinti noi ofera formule avansate de albire cu scopul de a indeparta petele si de a face dantura mai alba si mai stralucitoare, desi nu pot egala nici pe departe eficacitatea unui tratament de albire profesional administrat sau prescris de un stomatolog.

Fiecare copil are un grad diferit de imunitate, de care depinde reactia organismului la orice infectie dentara.

O dieta corespunzatoare ii va ajuta la cresterea imunitatii si la mentinerea sanatatii dintilor. Ea trebuie sa contina calciu, magneziu, fosfor, fluor si minerale.

Curatirea regulata a dintilor si consumul de legume si fructe crude, asigura buna sanatate a gingiilor si dintilor. Daca nu se poate spala pe dinti dupa fiecare masa, foarte sanatos ar fi sa-l inveti sa manance un mar sau un morcov crud.

Text: Dr. Diana Cojocaru – medic stomatolog (specialist ortodontie-pedodontie)
Clinica stomatologica Velvet Dental Bucuresti Primaverii
Adresa: Str. Herastrau Nr. 1, Telefon: 021 230 11 13 Fax: 021 230 40 32
Website: www.velvetdental.ro
Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton