În materie de igienă, părinții se împart în două categorii – unii sterilizează biberoanele până la 3 ani, alții nu o fac deloc, pe principiul 'să facă anticorpi copilul'. Cum ar trebui procedat corect?
Bacteriile patogene se dezvoltă foarte repede în lapte. Singura modalitate de a proteja bebelușul este sterilizarea tuturor vaselor care sunt folosite pentru prepararea mesei.
De altfel, igiena strictă este o regulă care trebuie respectată pentru orice obiect care vine în contact cu sugarul. În teorie, inclusiv rufele copilului ar trebui spălate separat de cele ale adulților, tot din motive care țin de igienă și sănătate. Unii medici insistă în privinta sterilizarii în primele 6 luni, alții consideră că toate echipamentele trebuie sterilizate pe toata durata primului an.
Sterilizarea
Înainte de fiecare sterilizare, se spală atent toate ustensilele (biberonul, tetinele etc.). Tetinele și biberoanele necesită o atenție deosebită. Folosește peria specială pentru a le curășat și a nu lăsa resturi de lapte în interior. După ce clătești bine vasele, biberoanele și tetinele – pentru a îndepărta orice urmă de detergent, abia atunci ele sunt gata de sterilizare.
Poți steriliza prin fierbere, la abur, sau chimic. Sterilizarea clasică, prin fierbere, prezintă dezavantajul uzării tetinelor în scurt timp, așa că economia pe care crezi căo faci necumpărând un sterilizator se echivalează cu tot ce cheltuiești suplimentar pe tetine. După sterilizare, până la utilizare, recipientele trebuie ținute în vasul care nu se va deschide și se va închide de 20 de ori…Și suzetele (dacă le folosești) se sterilizează. Dacă ții la igienă cu adevărat, degeaba sterilizezi toate biberoanele, dacă atunci când a scăpat suzeta pe jos, o clătești puțin și i-o dai înapoi…
Pentru prepararea hranei
Nu folosi apa care a mai fost fiartă și a rămas de la masa trecută. Dacă alegi să-i prepari hrana cu apă de la robinet, trebuie să o fierbi timp de 20 de minute și să o lași la răcit. Medicii recomandă însă apa minerală plată. Caută însă una potrivită pentru bebeluși, nu foarte bogată în minerale, care să-i solicite rinichii imaturi. Apa de masă sau de izvor nu este microbiologic pură și este contraindicată pentru prepararea hranei bebelușului.
Și după începerea diversificării, trebuie acordată o mare atenție igienei.
Foto Shutterstock