Hipertensiunea si sarcina

Sofisticata masinarie a organismului poate sa fie perturbata de anumite afectiuni preexistente sarcinii sau care apar odata cu ea.

Una din aceste situatii este prezenta hipertensiunii arteriale, care complica evolutia a 6 – 10% dintre sarcini si poate sa determine pana la 15% dintre decesele materne.

Hipertensiunea arteriala determina scaderea fluxului de sange prin placenta.

Aportul de oxigen si nutrienti catre fat va fi scazut si acesta nu va avea o dezvoltare buna; in plus, apare riscul nasterii premature (cu toate complicatiile pe care le implica).

Afectiunile hipertensive din sarcina trebuie tratate cu toata seriozitatea, constituind una din primele cauze de deces matern.

1. Preeclampsie-eclampsie
Preeclampsia este aparitia hipertensiunii arteriale, in general dupa a 20-a saptamana de sarcina (la o gravida care anterior a avut valori normale ale tensiunii), insotita de pierdere de proteine prin urina, cu sau fara edeme.

Apare in aproximativ 5% din sarcini, 10% dintre acestea la prima sarcina si 20 – 25% la femeile cu hipertensiune cronica anterioara sarcinii.

Gravida trebuie sa stie ca edemele care nu sunt insotite de hipertensiune, nu pot fi interpretate ca preeclampsie. In unele dintre sarcinile cu evolutie normala (30%) se pot produce acumulari lichidiene fiziologice.

Investigatiile de rutina
– Hemograma si frotiu din sangele periferic, electroliti, uree, creatinina, acid uric, enzime hepatice, bilirubina, proteinurie, electrocardiograma si investigatii imagistice (cel mai frecvent ecografice).

– Uneori sunt necesare teste suplimentare cum sunt: fibrinogenul – produsi de degradare a fibrinei (D-dimeri), teste de coagulare sau examene imagistice complexe – cum ar fi tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara, utilizate in special pentru decelarea leziunilor cerebrale secundare hipertensiunii (edem, hemoragie, infarct).

Metodele de prevenire
In ciuda numeroaselor cercetari, mecanismele exacte de producere a acestei afectiuni nu se cunosc. In consecinta, nici modurile de prevenire nu au putut fi stabilite. Totusi, ne permitem sa-ti sugeram cateva:

Prevenirea eclampsiei se face cu sulfat de magneziu. Au mai fost utilizati si alti agenti, printre care fenitoina, dar studiile recente demonstreaza eficienta superioara a sulfatului de magneziu.

Antihipertensivele utilizate sunt nifedipina, hidralazina, labetalolul, clonidina in doze adaptate fiecarui caz in parte in functie de valorile tensiunii, varsta mamei, daca este sau nu fumatoare etc. Administrarea de corticosteroizi este indicata pentru maturizarea pulmonara a fatului.

Repausul la pat este frecvent recomandat gravidelor cu valori tensionale crescute, pentru a imbunatati fluxul placentar. Unele studii sustin ca nu sunt beneficii privind prelungirea sarcinii sau scaderea mortalitatii/morbiditatii fetale sau materne.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton