Nu sunt deloc puține mamele care se îngrijorează în legătura cu greutatea și înălțimea copilului, mai ales în primul an de viață.
Cele mai multe dintre noi ne întrebăm în mod frecvent dacă ia sau nu copilul în greutate corespunzător, dacă se dezvoltă normal.
Este perfect firesc ca părinții să-și dorească să știe tot timpul că micuțul lor este bine, că se dezvoltă corespunzător, că este un copil sănătos. Nu de puține ori, părinții se lasă influențați de terțe persoane care le spun că parcă bebelușul lor e cam slăbuț, de bunica a cărei convingere este mereu aceea că micuțul nu mănâncă suficient.
Multe dintre noi și-au auzit mamele sau soacrele întrebând bebelușul: 'Vai, mamă, dar ce slăbuț ești, mama asta a ta nu-ți dă de mâncare?'.
Așa se întâmplă că au apărut tabelele cu greutatea și înălțimea copiilor. Dar dincolo de ele este bine să fim conștienți că fiecare copil este diferit și poate avea ritmul lui de dezvoltare.
Dacă este activ și sănătos nu trebuie să ne îngrijorăm atunci când greutatea și înălțimea copilului nu corespund întocmai tabelelor care includ cifre standard.
Citește și: 3 greșeli care întârzie dezvoltarea bebelușului
Dezvoltarea copilului: când să vorbești cu un specialist
De reținut:
Dincolo de toate acestea, cifrele dintr-un tabel nu sunt literă de lege pentru copii, ele sunt cifre standard pe baza cărora îți porți forma o opinie, ele nu trebuie să reprezinte motiv de îngrijorare, mai ales dacă ai un copil sănătos și activ.
Atunci când te întrebi dacă copilul tău are suficiente kilograme, ține cont și de înălțimea lui, este un factor important. Dacă el este mai scund sau mai înalt decât cifrele din tabel este normal ca și greutatea să varieze.
Atenție! Dacă totuși îți faci griji privind dezvoltarea copilului, cel mai bine este să consulți medicul pediatru.
Foto: Northfoto