Greutatea și înălțimea copilului în funcție de vârstă

Nu sunt deloc puține mamele care se îngrijorează în legătura cu greutatea și înălțimea copilului, mai ales în primul an de viață.

Cele mai multe dintre noi ne întrebăm în mod frecvent dacă ia sau nu copilul în greutate corespunzător, dacă se dezvoltă normal.

Cum au apărut graficele cu greutatea și înălțimea copilului

Este perfect firesc ca părinții să-și dorească să știe tot timpul că micuțul lor este bine, că se dezvoltă corespunzător, că este un copil sănătos. Nu de puține ori, părinții se lasă influențați de terțe persoane care le spun că parcă bebelușul lor e cam slăbuț, de bunica a cărei convingere este mereu aceea că micuțul nu mănâncă suficient.

Multe dintre noi și-au auzit mamele sau soacrele întrebând bebelușul: 'Vai, mamă, dar ce slăbuț ești, mama asta a ta nu-ți dă de mâncare?'.

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare

Așa se întâmplă că au apărut tabelele cu greutatea și înălțimea copiilor. Dar dincolo de ele este bine să fim conștienți că fiecare copil este diferit și poate avea ritmul lui de dezvoltare.

Dacă este activ și sănătos nu trebuie să ne îngrijorăm atunci când greutatea și înălțimea copilului nu corespund întocmai tabelelor care includ cifre standard.

Citește și: 3 greșeli care întârzie dezvoltarea bebelușului
Dezvoltarea copilului: când să vorbești cu un specialist

Diferențe notabile în greutatea și înălțimea copilului

De reținut:

  • Este perfect normal ca micuții care s-au născut prematur să cântărească mai puțin decât copiii născuți la termen. Deci nu trebuie să te îngrijorezi dacă prematurul tău nu se încadrează în cifrele standard.
  • Copiii hrăniți cu biberonul sunt de regulă mai grăsuți decât cei hrăniți la sân, ei nu pierd din greutate așa de mult după naștere
  • Fetițele și băiețeii nu se dezvoltă la fel, chiar dacă greutatea și înălțimea pot avea valori asemănătoare de multe ori
  • În jurul vârstei de 8 luni micuții au tendința să mai piardă în greutate pentru că devin foarte activi.
  • Copilașii care au febră sau sunt bolnavi pierd de obicei în greutate, așa că nu e tocmai indicat să te raportezi la greutatea lor din acel moment.
  • Genele au rolul lor în dezvoltarea copiilor, deci este bine să ții cont și de membri familiei atunci când îți analizezi copilul.

Dincolo de toate acestea, cifrele dintr-un tabel nu sunt literă de lege pentru copii, ele sunt cifre standard pe baza cărora îți porți forma o opinie, ele nu trebuie să reprezinte motiv de îngrijorare, mai ales dacă ai un copil sănătos și activ.

Grafic cu greutatea și înălțimea copilului în funcție de vârstă

Atunci când te întrebi dacă copilul tău are suficiente kilograme, ține cont și de înălțimea lui, este un factor important. Dacă el este mai scund sau mai înalt decât cifrele din tabel este normal ca și greutatea să varieze.

Atenție! Dacă totuși îți faci griji privind dezvoltarea copilului, cel mai bine este să consulți medicul pediatru.

tabel

Foto: Northfoto


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton