Sucul de fructe…
… nu este chiar asa de indicat precum se crede, dar asta atunci cand este vorba de bebelusi. Dupa inceperea diversificarii, sucul de fructe nu ar trebui sa fie o prioritate sau, cel mult, nu te baza pe el ca pe un aliment, ci doar ca vitaminizant.
Bebelusul nu are nevoie atat de aceste vitamine, cat de alte elemente nutritive, si sucul de fructe nu inlocuieste o masa. Sucul de fructe este mai sarac in calorii, insa energizant. Pentru un copil intre un an si doi ani, o sursa mai buna de vitamine sunt fructele intregi sau rase, cu cereale.
Febra: cand ajungi la doctor cu bebe?
Febra este un semn al raspunsului natural la infectii al sistemului imunitar. De aceea, atunci cand te confrunti cu o temperatura mai ridicata, nu urmari atat gradele de pe termometru, cat simptomele: daca micutul este activ, se joaca si mananca, febra nu trebuie tratata, insa vei incerca s-o scazi daca cel mic este letargic si are simptome febrile (frisoane, somnolenta).
Cele mai bune pentru bebelusi sunt medicamentele pe baza de acetaminophen sau ibuprofen (atentie, ibuprofenul nu este recomandat sub 6 luni, nu alterna mai multe feluri de medicamente si da-i-le doar in dozele recomandate).
Mergi la medic daca un bebelus sub 3 luni are temperatura rectala peste 37,9ºC sau daca unul intre 3 si 6 luni are peste 38,3ºC. Dupa 6 luni, reprezinta un semnal de alarma temperatura de la 39,5ºC!
Febra: cand ajungi la doctor cu bebe?
Febra este un semn al raspunsului natural la infectii al sistemului imunitar. De aceea, atunci cand te confrunti cu o temperatura mai ridicata, nu urmari atat gradele de pe termometru, cat simptomele: daca micutul este activ, se joaca si mananca, febra nu trebuie tratata, insa vei incerca s-o scazi daca cel mic este letargic si are simptome febrile (frisoane, somnolenta).
Cele mai bune pentru bebelusi sunt medicamentele pe baza de acetaminophen sau ibuprofen (atentie, ibuprofenul nu este recomandat sub 6 luni, nu alterna mai multe feluri de medicamente si da-i-le doar in dozele recomandate). Mergi la medic daca un bebelus sub 3 luni are temperatura rectala peste 37,9ºC sau daca unul intre 3 si 6 luni are peste 38,3ºC. Dupa 6 luni, reprezinta un semnal de alarma temperatura de la 39,5ºC!
Uite, mami, fara maini!
Cu bicicleta, pe skate sau pe role? La schi sau pe gheata, cu patinele? (Da, de la 4 ani in sus are voie sa practice sporturi de iarna.) Niciodata nu lasa copilul fara casca de protectie: asta va reduce cu 80% riscul de a se lovi la cap. Loviturile la cap sunt printre cele mai riscante la orice varsta, de aceea micutul tau trebuie protejat atunci cand practica sporturi de acest gen.
Protejarea coatelor si a genunchilor este si ea recomandata, mai ales la copiii sub trei ani, care inca nu-si controleaza bine miscarile complexe si echilibrul.
Printre altele, sa-l incurajezi pe copilul tau sa faca miscare inseamna sa incurajezi un obicei sanatos. Practica si tu, impreuna cu el, astfel de sporturi si nu uita ca si bebelusul are nevoie de gimnastica zilnica.
Centura de siguranta
Din pacate, accidentele de circulatie se afla pe un nefericit loc 1 in ce priveste cauza mortalitatii la copii. Doua mari probleme provoaca accidente carora cei mici le cad victima: unul este lipsa supravegherii, prilej cu care copiii tasnesc in fata masinilor, inconstienti de pericol. Cel de-al doilea este lipsa centurii de siguranta.
Chiar si in cazul unor accidente minore sau unei frane bruste, in care adultii din fata scapa datorita centurii, copilul este proiectat in fata, prin parbriz, iar in cele mai „usoare cazuri, chiar daca scapa cu viata, sufera traume grave.
Asadar, indiferent cata „personalitate are copilul vostru, chiar daca refuza sa fie legat de scaunul sau, faceti tot posibilul si convingeti-l amandoi sa asculte. In plus, conduceti extrem de preventiv si nu mai puneti frane bruste!
In perioada sarcinii
Pentru a reduce riscul multor afectiuni ale bebelusului, poti, inca din timpul sarcinii, sa adopti cateva obiceiuri ce te vor ajuta in acest sens.
Daca fumezi, lasa-te de fumat si evita si fumul de tigara al altora: asta va scadea cu 80% riscul ca viitorul copil sa aiba probleme respiratorii sau alergii, ori de a face mai tarziu, mai frecvent decat alti copii, diverse boli precum raceli, infectii sau inflamatii ale urechilor.
De asemenea, consumul a 400 de micrograme de acid folic pe zi in perioada sarcinii reduce, conform medicilor americani, cu 70% riscul ca bebelusul sa se nasca cu defecte neurologice, inclusiv spina bifida.
Obiceiuri proaste pentru creier
Iata cateva obiceiuri proaste care se pot dezvolta la copilul de peste doi ani fara sa iti dai seama. Daca nu esti constienta de ele si de riscul lor, e chiar posibil sa le incurajezi. Asadar, e vorba de culcatul tarziu, de statul la televizor si de statul la calculator cu orele.
Aceste lucruri au drept consecinta o odihna deficitara, o proasta oxigenare a creierului si, prin urmare, reduc capacitatile intelectuale ale copilului, puterea lui de concentrare, il fac mai iritabil. Ritmul biologic corect depinde de un program echilibrat, respectat zi de zi.
Dar iata si cateva obiceiuri sanatoase, pe care le poti forma la un copil chiar inainte ca aceasta sa invete sa vorbeasca: spalatul fructelor si spalatul pe maini (de fiecare data cand veniti de afara, cand copilul s-a jucat cu un animal, sau de fiecare data inainte de masa) – toate acestea reduc la minimum riscul hepatitei, al virozelor si al infectiilor bacteriene.
Spalatul pe dintisori dimineata si seara, cinci mese pe zi, dintre care doua sa fie gustari, programul strict de odihna si iesirile zilnice la aer, plus miscarea fizica regulata tin copilul departe de multe afectiuni.
De asemenea, du copilul la mare o data pe an, ca sa respire aerul marin, dar ai grija sa respecti regulile expunerii la soare. Iarna nu il infofoli, oricat ar fi de mic: imbraca-l asa cum te imbraci si tu.
Text: Alina Miron; Foto: HEPTA.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2