Multi parinti, odata cu venirea pe lume a bebelusului, sau chiar inainte decid fara remuscari sa renunte la animalul de casa, care a fost bebelusul' lor inainte de venirea pe lume a copilului.
Contrar parerii multor medici, care vad microbi peste tot, sau a multor parinti, animalele si copii pot convietui. Nu este usor, va trebui sa iei masuri de igiena si sa supraveghezi indeaproape copilul si animalul atunci cand sunt impreuna, dar se poate.
Si animalul si copilul iti vor solicita o multime de timp.
In randurile ce urmeaza, va vom prezenta cateva idei despre cum sa impaci si capra si varza…respectiv si bebelusul si animalul de casa.
Pregateste-te din timp terenul pentru venirea bebelusului: daca ai de gand sa asezi patutul in camera voastra sau sa amenajezi o zona de schimbat si farmaceutice in sufragerie, fa toate mutarile cu cateva luni inainte de a naste.
Astfel, ii vei da animalului de casa ocazia sa se obisnuiasca cu noile locuri si mirosuri, pentru a nu asocia in acest fel venirea bebelusului cu stresul iscat de mutari. Apoi, la aducerea bebelusului acasa, e bine sa supraveghezi reactiile catelului sau ale pisicii tale. Devin mai agitati? Incep sa-si faca nevoile prin casa (catelul) sau in alte locuri decat litiera ei (pisica)?
Ar trebui sa stii ca defecatul in alte parti ale casei nu este un semn de protest la adresa copilului, ci la adresa faptului ca nu le mai respecti regulile de igiena si programul la fel ca inainte.
Par gelosi pe noul-venit? Sufera? Devin mai agresivi? In general, un catel, daca a fost (iar acum nu mai este) in centrul atentiei, poate fi foarte gelos pe un copil si astfel poate deveni mai agresiv cu acesta, in timp ce o pisica e mai degraba fericita sa fie lasata in pace, mai ales atunci cand sufera.
Oricum, fara a pedepsi animalul pentru atitudinea ostila sau mai ales cea de autoaparare, va trebui sa ii dai acestuia comenzi ferme, din care sa inteleaga ce ii este si ce nu ii este permis. Un nu' pe un ton ferm este suficient pentru a tine chiar si o pisica la locul sau. Cu cat animalul a fost mai bine educat inainte de sosirea copilului, cu atat mai putine probleme vei avea.
O pisica sau un catel poate fi dat peste cap de aparitia bebelusului (si invers), asa ca este nevoie sa pregatesti terenul.
In fine, nu uita: noi, adultii, suntem cei mai in masura sa controlam lucrurile. E drept ca venirea pe lume a unui bebelus ne face sa trecem pe planul doi toate celelalte fiinte care ne inconjoara.
Nu e nimic nefiresc in asta: chiar si fratiorul mai mare al unui bebelus, indiferent daca acesta are, la randul lui, numai doi-trei ani, beneficiaza' de acelasi tratament, adica la sosirea unui bebelus el este deja considerat aproape un adult de catre parinti.
Din pacate, niciun fratior mai mare si niciun animalut de casa nu vor intelege acest sentiment nou al parintilor, cu atat mai mult cu cat schimbarea de comportament va veni brusc, pe nepregatite.
Un catel sau o pisicuta are arme (dinti, colti, gherute) cu care sa se razbune, tot asa cum fratii mai mari, iritati de plansetul bebelusului, pot pune mana pe un creion ca sa il intepe ori ii pot pune perna pe fata… ca sa taca odata, ca nu intelege cand ii spun sa taca'.
De luat in calcul
Un bebelus prietenos' cu animalele
Mirosul functioneaza! Daca vrei ca un caine sau o pisica sa asocieze bebelusul cu ceva placut sau familiar, ia doua hainute de corp ale bebelusului (purtate) si asaza una in locul unde mananca, si alta in locul in care doarme animalul – aceasta sunt cele mai mari placeri din viata lui.
Cand vii de la maternitate prima data, acorda un timp prezentarilor. Arata-i-l patrupedului pe noul venit si lasa-i timp sa il miroasa pe micut, pentru a se obisnui cu el.
Fiecare cu jucariile lui! Un catel sau o pisica nu are voie sa se joace cu jucariile copilului (ia gandeste-te: i-ai da bebelusului tau sa bea apa din toaleta?), iar ca sa il dezveti poti face jucariile lui mai apetisante', ungandu-le cu ulei de arahide. Dar nici copilul nu trebuie lasat sa se joace cu jucariile pet-ului.
Un animal femela matur poate sa iti faca surpriza de a il adopta' pe bebelus inca de la prima vedere. Instinctul matern te va scapa de multe chinuri, nu insa si de grija igienei.
Foto: Dreamstime.