Primul Forum National de ADHD, desfasurat la Eforie Nord, a adus impreuna 150 de specialisti din toata tara.
ADHD este cea mai frecventa tulburare a copilariei, care afecteaza intre 3 si 7% dintre copii.
Obiectivul principal al Forumului a fost realizarea unei strategii comune de abordare a acestei tulburari, la tratamentul ADHD urmand sa fie implicati medici psihologi, psihiatri si neuropsihiatri de copii dar si familiile copiilor cu ADHD.
„Vestea buna este ca, depistata si tratata consecvent, aceasta tulburare are mari sanse sa dispara iar copilul va deveni un adolescent si apoi un adult sanatos.
Pe de alta parte, parintii trebuie sa inteleaga ca, odata inceput, tratamentul nu trebuie oprit pe perioada vacantelor', a declarat prof. Univ. Dr Mircea Tiberiu, din Timisoara.
Medici psihiatri, neuropsihiatri si rezidenti psihiatri, toti specializati in tratarea copiilor, au discutat in sesiuni comune sau work-shopuri despre metode de detectare timpurie a ADHD si despre succesul tratarii acestei tulburari, cu conditia ca parintii si specialistii sa poata forma o echipa.
„De foarte multe ori, multumiti de rezultatul tratamentului din timpul scolii, cand vad ca intr-adevar copilul lor are o evolutie foarte buna, parintii decid sa intrerupa peste vara tratamentul, cu gandul ca pot face fata hiperkineziei si lipsei de atentie.
Trebuie ca medicii sa aduca la cunostinta parintilor ca aceasta abordare este eronata, pentru ca secretul este tocmai continuarea atat a tratamentului comportamental, alaturi de psihopedagogi, cat si a tratamentului medicamentos, conform recomandarilor specialistilor', declara prof. Univ. dr Voica Foisoreanu, de la Tg. Mures.
Ce este ADHD?
Deficitul de atentie si hiperactivitate, sau ADHD, este o afectiune biologica a creierului despre care se crede ca este cauzata de un dezechilibru intre o parte dintre neurotransmitatorii creierului. Acestia sunt substante folosite pentru a trimite semnale intre celulele nervoase.
ADHD este una dintre cele mai comune afectiuni intalnite in copilarie si adolescenta.
Afectiunea este caracterizata prin hiperactivitate sau comportament impulsiv si deficit de atentie, probleme care nu pot fi explicate de nici o alta afectiune psihica si nu sunt in legatura cu abilitatile intelectuale ale copilului sau cu stadiul de dezvoltare.
Mai multe despre ADHD, aici:
ADHD – cum se stabileste diagnosticul?
Energie prea multa sau ADHD?
Atentie la ADHD!