A fi mamă poate fi cel mai puternic sentiment de împlinire pe care îl poate simți o femeie. Dar, cum suntem în permanentă schimbare, ca indivizi, ca societate, ca educație, maternitatea devine din ce in ce mai des o opțiune. Iar dacă suntem înclinați să găsim sursa problemelor unei persoane care decide să nu fie mamă, mai bine acceptăm realitatea: că anumite femei pur și simplu nu își doresc acest lucru.
Discutand despre o categorie de femei de varste apropiate, de multe ori 30+, in timp ce unele isi ocupa timpul, gandurile si viata cu cresterea unui copil, altele privesc detasate, distante si neimplicate emotional in aceasta „nevoie.
De aici se nasc de multe ori tabere adverse, cele devenite mame simtindu-se mult mai realizate si implinite, etaland aceasta realizare ca pe o valoare, cu care celelalte nu se pot lauda.
Pe versantul opus, cele care au spus „nu maternitatii, ridica in slavi libertatea pe care o au, timpul pe care si-l aloca si realizarile personale din diverse alte domenii. Pe ascuns, fiecare crede despre cealalta ca este frustrata, iar in realitate se invidiaza reciproc.
Este minunat sa ai un copil, sa dai nastere unei fiinte vii, sa te simti aproape supranatural ca esti capabil sa creezi viata si sa iti asumi rolul de gardian al unei creaturi. Satisfactiile pe care ti le ofera acest rol sunt nenumarate, iar ele pot sa completeze o fiinta, precum pot sa genereze trairi si sentimente unice.
„Venirea pe lume a unui copil poate influenta atat gandirea, cat si personalitatea femeii, reusind sa scoata la iveala, in cazurile ideale, blandetea, altruismul, iubirea neconditionata si fara margini, alaturi de grija si responsabilitatea permanente.
Instinctul matern se afla in ADN-ul femeii si se declanseaza dupa nastere, ceea ce inseamna ca fiecare mama are la baza un «manual» incorporat si personalizat dupa care se ghideaza, spune psihologul Denisa Dragomiristeanu.
Alte asteptari
Femeile care renunta la ideea de a fi mame stiu ce poate insemna acest rol, pot avea aceeasi sensibilitate cand vine vorba despre un copil mic, dar pot avea alte asteptari si dorinte de la propria viata. Vorba veche din batrani „e bine sa ai un copil, ca sa aiba cine sa-ti aduca un pahar cu apa la batranete e doar o metafora nerealista, chiar si in cazul celor care au copii.
Este adevarat ca, atunci cand ne imaginam propria familie, o facem la modul ideal: barbatul ramane alaturi de femeie, copilul creste frumos, responsabil si aproape de familie, iar cu totii vor trai fericiti pana la adanci batraneti.
Dar cum viata are cursul ei, iar controlul nostru asupra acesteia este moderat, copilul poate pleca departe de parinti, urmandu-si propriul drum, parintii pot divorta, iar la batranete tot singur te duci dupa apa.
Iar copilul, este bine sa nu il investim cu o responsabilitate prea mare pentru persoana noastra, intrucat, atunci cand decidem sa ii dam viata, facem acest lucru pentru el si mai putin pentru noi.
„Sunt mama a doi copii, un baiat de 12 ani si o fata de 15, si ma consider foarte implinita din acest punct de vedere. Sunt, cu siguranta, cel mai bun lucru pe care l-am facut in aceasta viata, indiferent de realizarile mele profesionale sau pe alt plan personal. Sunt mandra de ei si nu mi-as imagina acum viata in lipsa lor.
Am senzatia ca femeile care nu au copii rateaza una dintre bucuriile majore in viata. In egala masura, insa, stiu femei care au copii, dar care ar fi fost mai bine sa nu aiba, pentru ca nu resusesc sa ofere suficient, uneori din contra. Daca ar fi sa reconsider din acest punct de vedere parerea despre maternitate, cred ca, daca intr-adevar nu simti ca esti in stare sa te dedici unui copil asa cum el are nevoie de tine, mai bine nu-l faci, spune Anca, 42 de ani.
O decizie
Denisa Dragomiristeanu ne spune ca „in multe cazuri, decizia de a nu avea copii nu este una constienta, ci una situationala. Contextul social, relatiile instabile, singuratatea sau alte preocupari considerate prioritare pot interveni in asa mod, incat sa nu fie niciodata momentul potrivit.
Daca femeia nici nu este intr-o relatie stabila sau daca ramane concentrata pe latura profesionala, intarzie acest moment pana la punctul de la care i se poate parea «prea tarziu». In societatea actuala, sunt foarte multe femei necasatorite.
Fie din decizie proprie, dar mai probabil din cauza unei realitati cu care ne confruntam, acest statut, precum si relatiile pasagere, nu creeaza un mediu propice maternitatii. Totusi, uneori, chiar si in aceste situatii, pot fi femei care decid sa faca un copil, cu riscul de a fi mame singure.
Dar pentru acestea, nevoia de a avea acel copil primeaza si este asumata constient. Daca, odinioara, maternitatea la femei reprezenta principalul scop, acum, nevoia de a procrea a devenit o alegere.
Femeia de astazi este independenta, face cariera si isi asigura singura un trai confortabil, fara sa mai depinda de un barbat. De multe ori, drumul ales poate duce la pierderea vointei de a procrea, considerand copilul un capat al ascensiunii profesionale si un inceput al vietii casnice.
Vezi de experiențe personale influențează decizia de a fi sau a nu fi mamă – citește continuarea articolulului aici
foto Shutterstock