Face pe el – cum rezolvi problema

Controlul vezicii urinare este o sarcină care ține de dezvoltarea neurologică complexă, ceea ce necesită o maturizare a copilului. Uneori, la ceva vreme după ce juniorul nu a mai purtat scutece, trece printr-o perioadă în care face pe el. De ce și cum rezolvi problema.

Uneori, copilul poate face pe el pentru că a băut prea multe lichide de-a lungul zilei sau seara, pentru că este prea obosit, pentru a se putea trezi când simte 'că-i vine'. Alteori, face pe el, după ce luni de zile n-a fost nevoie să-l treziți peste noapte, când trece printr-o perioadă grea sau când un eveniment șocant și stresant pentru el s-a petrecut, chiar fără ca părinții să perceapă asta. Ocazional, dacă cel mic face pe el, poate fi de vină și o infecție a tractului urinar. De obicei, în acest caz, sunt prezente și alte simptome: urinări mai frecvente, senzația de arsură la urinat, dureri abdominale sau febră. Dacă apar astfel de simptome, adresează-te imediat medicului, care va recomanda analizele și va prescrie tratamentul potrivit.

Cum să reacționezi când face pe el

Nu este o fericire să te trezești seară de seară să schimbi așternuturile seară de seară. Și chiar dacă pui un plastic, un cauciuc sau un scutec absorbant special, pentru pat, asta e doar o soluție temporară. Nici ignorarea problemei nu aduce rezultate prea bune, dar este de preferat unei atitudini cre denotă panică sau enervare.

Cum să reduci riscurile:

  • Încurajează-l pe cel mic să bea lichide dimineața și după-amiaza, evitând consumul de lichide cu câteva ore înainte de seară. Pepenele (sau alte fructe foarte diuretice) nu trebuie consumat sub nicio formă în a doua parte a zilei!
  • Înainte de culcare, mergeți la baie și, dacă observați că face peste noapte în jurul unei ore anume, treziți-l cu 10 minute înainte de ora 'exactă' și duceți-l la baie.
  • Răsplătiți nopțile uscate cu ceva ce-i face plăcere (nu mâncare sau jucării). Poate primi o steluță, câteva minute în plus peste ora oficială de culcare sau 10 minute în plus la desene.
  • Tratați situația cu calm – degeaba îi spuneți din vorbe că nu e vreo nenorocire că face pe el 2face pe el, dacă sunteți iritați sau vă faceți reproșuri unul altuia. De multe ori, cauza enurezisului (după vârsta de 4 ani, când copiii au deja control asupra vezicii lor urinare) este una psihologică – cel mic percepe anumite tensiuni în casă, între părinți  sau un conflict între un părinte și o rudă, sau este terorizat la grădiniță de vreun copil bătăuș, și acesta este modul lui de reacția, în lipsa posibilității de a-și exprima sentimentele și frici. Este deci, cu atât mai important să reacționezi cu calm, să nu-l faci să se simtă rușinat sau stresat de faptul că te-ar putea supăra.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton