Copilul are nevoie de dragostea intregii familii inca din primele zile de viata.
1. Bucura-te de copilul tau. Nu-ti fie teama sa-ti iubesti copilul, sa-i zambesti, sa-i vorbesti, sa te joci cu el, sa-l mangai.
Sunt gesturi care-l vor face sa devina o persoana care se bucura de viata si iubeste oamenii. Nu te teme ca astfel iti rasfeti copilul. Rasfatul se dezvolta in timp, alimentat de niste parinti nelinistiti, neadaptati noului lor rol.
Iubeste-ti copilul, chiar daca nu e baiat ori fata (asa cum ti-ai dorit) sau blond (cum ai fost tu in copilarie). Bucura-te ca e sanatos si ca il ai. Copiii care nu au fost cu adevarat acceptati de catre parintii lor nu vor avea incredere in ei insisi.
2. Tine-l aproape. Timp de decenii, bebelusii erau indepartati de mamele lor. Astfel, dupa nastere, copiii erau dusi intr-o sectie speciala si mamele ii vedeau doar in orele de alaptare.
Medicii si-au dat seama ca acest lucru nu este benefic. In tarile subdezvoltate, unde bebelusii sunt purtati la piept de catre mamele lor pe parcursul intregii zile, micutii nu au colici, nu sunt agitati si nu scancesc.
De aceea, in ultima vreme, in maternitati se permite ca nou-nascutul sa ramana in aceeasi camera cu mama, iar parintilor li se recomanda sacii speciali pentru purtat copii (la piept, nu pe spate) si nu carutul sau scaunul pentru bebelus.
3. Un mic intelept. Unele mamici se tem ca nu vor sti sa se comporte asa cum trebuie cu bebelusul. Insa el e mai rezistent si mai intelept decat credem noi.
Prin laptele matern, primeste anticorpi, astfel incat sistemul sau imunitar functioneaza destul de bine. In plus, are un instinct foarte dezvoltat: daca nu i se da suficienta mancare, va plange; daca e murdar, va plange; daca ii e somn, va dormi.
4. Stabileste o rutina. In urma cu 30 de ani, mamicile erau sfatuite sa-si alapteze copiii la patru ore, pentru ca, ulterior, sa se recomande alaptarea la cerere.
Important este sa treaca mai mult de trei ore de la precedenta masa, pentru ca stomacelul lui are nevoie cel putin de acest ragaz pentru a digera laptele. Evident, nu vei trezi copilul din somn dupa trei ore ca sa-l hranesti, ci-l vei lasa sa doarma linistit.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2