Când ești însărcinată pentru prima oară, orice mic lucru te poate îngrijora. Medicul care te are în supraveghere te va învăța care sunt simptomele normale care însoțesc sarcina, dar și ce să NU treci cu vederea în timpul celor 9 luni.
Durerile de spate și din zona pelvină sunt oarecum normale fiind cauzate la început de sarcină de excesul de progesteron, care relaxează musculatura, pregtind corpul pentru dezvoltarea fătului și greutatea pe care va trebui să o cari până în luna a noua. În ultima parte a sarcinii durerile sunt cauzate de suprasolicitarea ligamentelor și musculaturii și de schimbarea centrului de greutate. Dar durerile severe pot fi un simptom pentru o sarcină ectopică, un avort, un travaliu prematur sau probleme legate de placentă.
Orice sângerare în timpul sarcinii trebuie raportată medicului. În timp ce unele sângerări minore în perioada în care înainte de sarcină îți venea ciclul nu sunt ieșite cu totul din comun, sângerările însoțite de dureri abdominale pot fi indicator al unei sarcini ectopice sau semnalează un avort spontan. O sângerare bruscă poate fi un simptom pentru malformații ale placentei (placentă previa sau abruptio).
Febra în sarcină indică de obicei infecții urinare – atunci când nu este un simptom asociat pentru răceală sau grijpă. O temperatură ridicată a corpului mamei poate afecta dezvoltarea fătului sau poate induce nașterea prematură. Deși în mod normal antibioticele nu sunt recomandate în sarcină, infecția urinară va trebui tratată cu antibiotice, prescrise numai la recomandarea medicului.
Vederea dublă, în ceață, imaginea unor puncte care pulsează sau alte probleme de vedere pot fi un simptom pentru pre-eclampsia, asociată și cu edeme (mâini și picioare pufoase) sau dureri de cap.
foto Shutterstock