Un studiu, pe cât de complex, pe atât de controversat, realizat pe aproximativ un milion de paciente a demonstrat că în cazul nașterilor care au loc în weekend apar mai multe complicații atât la mame, cât și la copii.
Așa numitul efect de weekend a fost investigat amănunțit în cadrul unui studiu amplu, care a luat în considerare foarte multe date.
Cercetarea s-a desfășurat pe parcursul a doi ani și au fost observate peste un milion de cazuri, în spitalele din Marea Britanie. Obstreticienii care au realizat studiul au descoperit un număr mult mai mare de complicații în cazul femeilor care au născut sâmbătă sau duminica, decât în cazul femeilor care au născut în timpul săptămânii.
Pe scurt, această denumire a fost creată după ce s-a confirmat ipoteza potrivit căreia femeile care nasc în weekend sunt expuse la mai multe riscuri.
Din cauza numărului foarte mare de factori care au fost luați în calcul atunci când s-a realizat acest studiu, rezultatele au fost destul de variate. Cu toate acestea, datele finale obținute au fost suficient de îngrijorătoare încât să-i determine pe specialiști să studieze mai amănunțit această problemă.
Nu numai în cazul nașterilor riscurile sunt mai mari în timpul weekend-ului. Studii anterioare au demonstrat că și în cazul pacienților cu alte afecțiuni spitalizați în weekend, riscurile cresc semnificativ.
Acesta nu este singurul studiu făcut în acest sens, dar este cel mai amplu. A fost realiza de Colegiu Imperial din Londra și a analizat în detalii amănunțite peste 1.332.835 de femei care au născut și 1.349.599 de nou-născuți, din aprilie 2010 și până în martie 2012.
Cei care au realizat analizele au luat în calcul, pe lângă multe alte date, și calitatea și siguranța serviciilor medicale din maternități. Pe lângă acestea s-a luat în calcul și vârsta mamei, factorii socio-economici, etnia, istoricul medical.
S-a descoperit și că tocmai din cauza acestui efect de weekend care a devenit cunoscut deja în luma întreagă, cele mai multe nașteri au loc vinerea, iar cele mai puține duminica.
Cele mai frecvente complicații apărute în timpul weekend-ului au fost infecțiile, rupturile perineale grave, cezarinele de urgență și chiar decesul.
Rezultatele obținute în urma acestui studiu au fost considerate îngrijorătoare și acesta a fost unul motiv pentru care s-a decis ca pe viitor să realizeze cercetări chiar și mai amănunțite pe această temă. În timpul weekend-ului numărul deceselor crește de la 6,5 la mie, la 7,1 la mie. Numărul infecțiilor crește de la 8,2 la mie, la 8,7 la mie. Iar numărul cezarienelor de urgență crește de la 11, 8 la mie, la 12, 3 la mie.
Cei care au realizat studiul susțin că este posibil ca aceste creșteri să fei cauzate de numărul mai mic de personal aflat în spitale în timpul weekend-urilor.
Sursa: medicalnewstoday.com