UPDATE 24 aprilie: Epidemia de rujeolă devine din ce în ce mai alarmantă. Un alt bebeluș, o fetiță în vârstă de cinci luni, a murit la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, din cauza acestei boli.
”Fetița de cinci luni era din Lugoj, făcuse o bronhopneumonie și era nevaccinată împotriva rujeolei”, în condițiile în care vaccinul împotriva acestei boli se face la o vârstă ulterioară- a precizat purtătorul de cuvânt al unității medicale.
În urmă cu o săptămână, un alt copil de câteva luni a murit din aceeași cauză, la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara.
Peste 4.000 de cazuri de rujeolă au fost raportate până în prezent, din care au fost înregistrate 23 de decese. Deși Ministerul Sănătății a promis rezolvarea crizei vaccinurilor ROR, situația este în continuare alarmantă.
Aproximativ 2.700 de cazuri de rujeolă au fost diagnosticate în Bucureşti şi în 36 de judeţe. Mai grav este că au fost înregistrate şi 16 decese. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunțat că 2.554 dintre cei la care boala a fost confirmată nu sunt vaccinați.
Dintre cele aproape 2700 de cazuri (mai exact 2.667) de rujeolă confirmate, cele mai multe au fost înregistrate în judeţele Arad – 542, Caraş-Severin – 502, Timiş – 489, Mureş – 296, Dolj – 152 şi Bistriţa-129. Decesele prin rujeolă au fost înregistrate în judeţele Arad (5), Timiş (4), Dolj, Caraş-Severin (3) şi Bucureşti (1).
1.079 dintre cazuri au fost diagnosticare la copiii din categoria 1-4 ani. Dintre copiii care au fost diagnosticaţi cu rujeolă, 1.042 nu erau vaccinaţi, restul fiind vaccinați, dar incomplet, doar una sau două doze administrate.
În ultima perioadă numărul cazurilor de rujeolă a crescut dramatic, motiv pentru care se vorbește despre epidemia de rujeolă. Spre exemplu, în anul 2015, în cadrul sistemului de supraveghere a rujeolei din Ministerul Sănătății, la nivel naţional au fost raportate numai 55 cazuri suspecte, de către 20 din cele 42 de direcţii de sănătate publică (47,6 la sută). Din totalul acestor cazuri suspecte, doar şapte au fost confirmate cu rujeolă. Nu a fost raportat niciun deces prin rujeolă în 2015.
Părinții au fost îndemnați chiar imunizeze și copiii care au făcut rujeolă cu vaccinul RRO, pentru că acesta conferă protecție atât împotriva rujeolei, cât și a altor două afecțiuni periculoase, rubeola și oreionul.
Ministerul Sănătății face precizarea că vaccinul RRO este sigur și nu există niciun impediment în administrarea sa unei persoane care a fost diagnosticată cu rujeola, deoarece vaccinul va asigura protecție și pentru celelalte două boli: rubeolă și oreion. Astfel, copiii cu vârsta până la 11 luni care au făcut rujeola vor fi vaccinați cu doza 1 RRO la vârsta de 12 luni – dar nu mai devreme de o lună de la vindecare – și cu doza a 2-a RRO la vârsta de 5 ani.
Copiii din grupa de vârstă de 9-11 luni care au făcut rujeolă nu vor mai primi doza suplimentară de RRO. În schimb, copiii din grupa de vârstă 1-4 ani care au făcut rujeolă vor fi vaccinați cu o doză RRO la interval de o lună după vindecare și apoi cu doza a 2-a la vârsta de 5 ani.
Copiii din grupa de vârsta de 5-9 ani care au făcut rujeola vor fi vaccinați cu două doze RRO la interval de minim 28 de zile între doze; doza 1 se va administra la un interval de o lună după vindecare.
Rujeola sau pojarul este o afecțiune care apare mai ales în copilărie și este cauzată de un virus. Rujeola poate fi în prezent prevenită cu ajutorul unui vaccin caracteristic. Această boală poate fi foarte periculoasă și chiar letală în cazul copiilor mici.
Simptomele apar la 10-14 zile de la contactul cu virusul și constau în:
Citește și: Postarea unei mamici din Romania despre epidemia de rujeola a devenit virala
Raed Arafat, despre vaccinare: 'Vă rog documentați-vă înainte să vă mutilați copilul pe viață'