Endometrioza este o afectiune in general dureroasa, in care tesutul care in mod normal creste in interiorul uterului creste in afara acestuia. Endometrioza poate fi una dintre cauzele infertilitatii.
Endometrioza afecteaza cel mai des ovarele, trompele uterine si tesutul din zona pelviana. In cazul femeilor ce sufera de aceasta afectiune, tesutul se comporta asa cum ar face-o in interiorul uterului: se ingroasa si se desprinde cu sangerari la fiecare ciclu menstrual. In cazul endometriozei, tesutul fiind localizat in alte zone ale corpului, nu are cum sa iasa si ramane prins.
Cauzele aparitiei acestei afectiuni nu sunt inca cunoscute, insa se suspecteaza ca factorii genetici si sistemul imunitar slabit pot fi o cauza.
•durere pelviana, ce se acutizeaza in perioada menstruatiei
•dureri in timpul actului sexual
•dureri dureri la urinare sau in timpul tranzitului intestinal
•durere resimtita in timpul examinarii ginecologice
•infertilitate
Durerea in zona pelviana in timpul ovulatiei sau a menstruatiei este un simptom al endometriozei, insa poate aparea si in cazul femeilor care nu sufera de aceasta afectiune.
Totodata, endometrioza poate ramane complet asimptomatica.
Unele studii au evidentiat ca femeile care sufera de endometrioza au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian. Riscul este aparent mai mare in cazul femeilor ce sufera de aceasta boala, asociata cu infertilitate primara.
Endometrioza este o afectiune mai comuna in randul femeilor ce sufera de infertilitate. Cu toate acestea, multe dintre femeile cu acest diagostic pot sa conceapa, mai ales in cazurile mai usoare.
Tratarea infertilitatii cauzate de endometrioza se poate face cu diverse planuri de tratament, insa majoritatea medicilor considera tratamentul chirurgical a fi cel mai indicat.
Aceasta afectiune poate fi suspectata in baza simptomelor prezentate, poate fi investigata folosind dispozitive de imagistica (precum ecograful) insa singurul mod de a obtine un diagnostic clar de endometrioza ramane o interventie chirurgicala exploratorie.
Tratarea se poate face medicamentos sau chirurgical. Medicamentele indicate sunt de regula antiinflamatoare nesteroidiene, cu rolul de a diminua durerile, sau contraceptive orale.
Tratamentul chirurgical se aplica in cazul in care cel medicamentos nu functioneaza, sau pentru a spori sansele cuplului de a obtine o sarcina.
Sursa articol: medicinenet.com