Encoprezis: cum îl tratezi

E prea mare să poarte scutec, însă continuă să își murdarească chiloțeii pentru că face pe el. Nu vrea să facă la toaletă sau la oliță. Are copilul o problemă? Este bolnav sau doar încăpățânat? Cazurile de encoprezis sunt extrem de frustrante atât pentru copil, cât și pentru părinți.

Copilul refuză toaleta ori olița și pare că se abține anume atunci când este pus să facă.Este judecat de părinti și i se spune că este obraznic, încăpățânat sau rău. Adevărul este că sunt copii trecuți de vârsta oliței (peste 4 ani) care în mod frecvent  fac treaba mare pe ei, însă cei mai mulți o fac pentru că nu pot controla accidentul respectiv.

În cele mai multe dintre cazuri nu există un motiv medical, ci e vorba de constipație funcțională. Scaunul este uscat, tare și extrem de greu de eliminat – iar copilul evită să facă pentru a evita durerea.

De multe ori, părinții apelează la leacuri băbești, aplică sfaturi de la prieteni și rude sau, în mod greșit, interpretează encoprezisul ca pe o problemă de comportament a copilului – de exemplu, o lipsă de auto-control.

Sunt și părinți care aplică pedepse copilului pentru accidentele de peste zi, ceea ce duce la și mai multă frustrare pentru cel mic și la sentimente de furie, însingurare, depresie și umilință. Aproape 20% dintre copiii cu encoprezis au stima de sine scazută, care necesită intervenție psihologică.

Se pare că encoprezisul este mai frecvent la băieți. El nu este o boală în sine, ci un simptom care poate avea diferite cauze. Ca să înțelegi acest simptom, trebuie să înțelegi ce înseamnă constipație. Unul sau două scaune pe zi, până la trei sau patru pe săptămâna se încadrează în limite normale.

1-2% dintre copiii sub 10 ani (și mai mari de 4 ani) au probleme cu encoprezisul. 90% dintre acestia au constipație funcțională.

Eliminarea unui scaun normal, fără efort, chiar dacă se face la 3 zile nu este constipație, dar un copil care elimină un scaun tare la două zile, sau face zilnic biluțe' este constipat.

(Citește și Constipaţia la copii – cauze, simptome, tratament)

 

Cauzele? Sunt legate de dietă (prea puține fibre), ingerarea unei cantități insuficiente de apă, boala, teama de toaletă din perioada în care făcea antrenament' pentru folosirea acesteia, acces limitat la toaletă, evenimente de viață stresante.

Este suficient ca eliminarea să fie extrem de dureroasă o singură dată pentru a începe cercul vicios. Cu cât fecalele sunt reținute mai mult în colon, cu atât apa din ele se extrage și devin mai tari și mai greu de eliminat, iar copilul reține caca cât poate de mult încrucișându-și picioarele, mișcându-se cât mai mult, mergând pe vârfuri, crispandu-se.

Mai întâi, părinții cred că cel mic s-a luat cu joaca, apoi că minte intenționat că nu a făcut sau că nu face (deoarece copilul neagă că a dat drumul pe el). Pe de altă parte, copilul se obișnuiește așa de mult cu mirosul, încât nu îl mai sesizează.

Tratamentul

Exista și cauze medicale ale acestei probleme – maladia Hirschsprung, spina bifida – care produc encoprezis fără constipate, dar sunt situații rare. Trebuie însă mers la doctor dacă cel mic scapă scaune moi (diareice), are dureri când face caca, nu face deloc la wc, are dureri abdominale, nu are poftă de mâncare, apar sângerari anale, se asociază și enurezis.

Tratamentul se realizează în mai multe etape: golirea colonului de materiile fecale fie shutterstock_132651947medicamentos (numai la recomandarea medicului), fie mecanic (numai sub supraveghere medicală), apoi monitorizarea (frecvenței, consistenței) și tratamentul pentru obținerea unui scaun regulat.

Ce să nu faci!

  • Nu insista, nu-l compara cu alți copii, nu-l amenința ca va râde de el Doamna la grădi.
  • În niciun caz nu-i spune Dacă nu faci la oliță, mami nu te mai iubește'.

Uite, nu este obligatoriu să faci. Știu că tu crezi că te va durea, dar nu se va mai întâmpla. Ne așezăm și încercăm să facem, dacă nu iese, nu-i nimic, încercăm mai incolo' – este abordarea cea mai potrivită.

  • După eveniment', câteva cuvinte de laudă sau liniștire sunt iarăși, potrivite: Ai văzut, ai o burtică mai ușoară acum, ești mult mai vesel, ai rezolvat singur problema, bravo!'

Citește și Nu face caca – de ce?

Foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton