Iata de ce ai nevoie si cum sa faci cele mai bune eclere de casa si sa le faci o surpriza dulce celor dragi.
Pentru crema de vanilie:
4 oua
270g zahar tos
200g faina
750ml lapte
5 pliculete de vanilie
Pentru aluatul de eclere de casa:
500ml apa
250g margarina
50g zahar tos
360g faina
un praf de sare
6 oua
Pentru glazura:
120g ciocolata cu lapte
70g de margarina
1 linguri de apa
2 linguri de ulei
2 linguri cacao
Pentru preparare cremei, spargem ouale, le punem intr-un castron si le batem bine cu telul. Cand ouale sunt bine batute, adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat si batem din nou cu telul compozitia pana la omogenizare, dupa care adaugam faina si amestecam din nou.
Turnam si laptele si amestecam pana se inglobeaza bine. Dupa ce am incorporat toate ingredientele, punem vasul cu fundul intr-o cratita cu apa, si lasam crema sa fiarba pe baie de aburi pana se ingroasa, aproximativ 15 minute.
In cazul in care nu vi se ingroasa crema, puneti vasul cu crema direct pe flacara si amestecati incontinuu, pentru a nu se prinde si a nu se afuma crema, si eventual mai puteti adauga 1-2 linguri de faina in compozitie, dupa care amestecati cu telul foarte repede pentru a nu se forma cocoloase.
Preparam coca pentru eclere de acasa astfel: punem apa intr-un castron (sau o cratita, in orice caz folosim un vas care poate sa fie pus pe flacara), adaugam margarina necesara si lasam pe foc pana se topeste margarina.
Cand margarina s-a topit, adaugam zaharul tos, un praf de sare si amestecam pana zaharul se topeste. Dupa ce zaharul este topit, tragem castronul de pe foc si adaugam faina toata odata si o amestecam repede si bine cu o lingura de lemn, pana se inglobeaza complet si se formeaza o coca tare, nelipicioasa.
Lasam coca sa se raceasca pana ajunge cat de cat la temperatura camerei, dupa care adaugam ouale rand pe rand, amestecand dupa fiecare ou pana se inglobeaza complet in coca (nu punem ouale toate deodata, le punem rand pe rand).
Tapetam o tava cu hartie de copt si din coca obtinuta formam eclerele cu ajutorul seringii de oranat. Punem tava in cuptorul preincalzit si lasam la copt 25-30 minute pana devin usor rumenii. Dupa ce s-au copt, scoatem eclerele si le lasam sa se raceasca complet, abia apoi le vom umple cu crema. Dupa ce eclerele s-au racit, le taiem pe mijloc cu un cutit, nu de tot atat cat sa se mai tina intr-o parte si le umplem cu crema de vanilie, folosindu-ne de sprit, sau de o lingura.
Pentru glazura, luam o craticioara, rupem in ea ciocolata bucatelele, adaugam margarina sau untul, apa si uleiul, in cantitatile necesare si punem craticioara cu toate aceste ingrediente pe foc, la fiert, pe baie de aburi, pana se topesc toate si se obtine o compozitie omogena. Cu glazura obtinuta ornam eclerele de casa.