Ai citit o grămadă de cărți despre sarcină și momentul nașterii și ai văzut prin filme că ai dureri, apoi doctorii îți spun să împingi și bebelușul vine pe lume. Dar ce se întâmplă imediat după ce auzi primul orăcăit? Uite ce se întâmplă după naștere – câteva lucruri pe care nu ți se spune nimeni și pe care, mămicile care au trecut prin experiența nașterii preferă să le uite.
Schimbările hormonale majore care se petrec încă din primele ore după naștere pot cauza frisoane destul de violente. Acestea pot apărea și ca reacție secundară la anestezie sau în urma eliberării de endorfine. Nu te îngrijora – tremuratul va trece în câteva ore după naștere și te vei putea bucura de bebelușul pe care l-ai adus pe lume.
Ai auzit că epiziotomia nu mai este o procedură de rutină și că rămâne la latitudinea medicului dacă face sau nu incizia. Dar este puțin probabil că vei scăpa de copci, mai ales dacă naști pentru prima oară. Vestea bună este că, dacă ai optat pentru o anestezie epidurală, nu vei simți nici incizia, nici cusăturile. Oricum, ar fi bine să reziști tentației de a trage cu coada ochiului (și cu ajutorul oglinzii) la cicatricea ta – te va șoca să vezi zona inflamată și cusută (și dacă îți treci mâna peste porțiunea respectivă când te speli te vei cam îngrozi….). Zona se va vindeca în timp și vei uita că ai fost 'ruptă' și cusută cât ai zice… bebe! Doar el merită totul, nu?
Toată lumea vorbește despre minunea de a-ți alăpta copilul și beneficiile alăptării. Nimeni nu-ți spune că prima masă la sân e un dezastru, că bebe nu vrea să sugă și că asistentele indignate te ceartă că 'nu vrei să alăptezi'. Chiar și așa, profită de ora mesei și pune-ți bebelușul la piept – se pare că mirosul și atingerea mamei reprezintă buni stimulenți și pentru sugarul mai leneș. Cu puțin antrenament, vei descoperi că alăptarea chiar poate fi o plăcere. Totul e să nu abandonezi.
Imediat după naștere, burta ta arată ca un balon dezumflat – nu este deloc o imagine plăcută, iar gândul că ai putea rămâne așa te bântuie, în ciuda logicii tuturor celor care încearcă să te liniștească. După naștere, uterul începe să revină la dimensiunile inițiale – de la dimensiunea de pepene roșu trebuie să ajungă la cea de piersică, iar oxotocina, pe care corpul o secretă în timpul alăptării, joacă un rol important în contracțiile uterine și revenirea uterului la dimensiunile normale. Masajul local, aplicarea unor săculeți cu nisip sau a unei centuri speciale postnatale te pot ajuta să scapi mai repede de aspectul de balon dezumflat, dar tot va mai dura câteva luni până vei putea arăta decent într-un costum de baie și va fi nevoie și de mult sport pentru tonifierea musculaturii anbominale.
În primele 10 minute după naștere, sângerarea este abundentă – ai putea umple o oală de dimensiuni medii cu sângele scurs. Iar după ce stai în poziție verticală, pentru a alăpta, este posibil să sângerezi ceva mai mult, chiar cu cheaguri. Dacă observi cheaguri mai mari de dimensiunea unei caise, vorbește imediat cu medicul tău. Sângerile vor continua pe parcursul primelor săptămâni după sarcină, dar cantitatea se va diminua considerabil.
Dacă naști vaginal, zona va fi inflamată și dureroasă multă vreme după venirea pe lume a bebelușului. Ai fi îngrozită să afli că labiile își pot tripla dimensiunea în această perioadă! Pungile cu freon sau cu gheață, aplicate local, te pot ajuta să diminuezi senzația de durere și starea de disconfort. Și nu, nu vei rămâne așa umflată acolo, jos…
Dacă ai avut o cezariană, este posibil să nu te poți mișca din pat 12, chiar 24 de ore. În unele cazuri, anestezia (spinală sau epidurală) este foarte puternică, iar picioarele sunt prea amorțite și slăbite pentru a-ți putea susține greutatea.
Chiar dacă te vei da cu deodorant, vei fi șocată să constați că transpiri excesiv și, mai grav, că miroși urât. Acestea sunt efecte secundare ale schimbărilor hormonale care se produc cu repeziciune încă din primele ore după naștere. Corpul scapă de extrogenul în exces, iar schimbările hormonale îți dereglează și termostatul care, în mod normal, ajustează temperatura corpului la nivel optim. Obișnuiște-te cu ideea că primele două luni vei transpira mult și vei și mirosi – spală-te cât mai des, aplică un deodorant bun și nu pleca în deplasări, chiar pe durată scurtă, fără servețele umede parfumate, pe care să le folosești în caz de urgență.
foto Shutterstock