Dorințe pentru noul an

Copiii nu știu să își facă vreo listă de dorințe pentru noul an. Dacă îi întrebi ce îți doresc, chiar și cei mai mărișori îți vor răspunde mirați: 'adică un cadou?'. Nu ne rămâne decât să facem noi Lista de Rezoluții pentru noul an și să ne gândim bine ce ne dorim să aducă 2014 pentru copilul nostru și pentru relația noastră cu el. Uite câteva dorințe care ar trebui să se afle pe lista unui părinte pentru copilul lui.

Sa petrecem timp impreuna
In loc sa ma plang de comportamentul copilului, de agitatia lui exagerata, de smiorcaiala nesfarsita cand vrea ceva, ar fi cazul sa petrecem mai mult timp impreuna.

Fara scuzele penibile de pana acum – sunt obosita, am treaba, nu am timp. Majoritatea parintilor lucreaza si, totusi, unii reusesc sa creasca niste copii echilibrati. Pentru ca petrec acel putin timp impreuna cu copilul,  shutterstock_152332907acordandu-i acestuia atentia nedivizata intre telefoane, televizor, calculator etc.

Pentru a fi impreuna mai mult timp, cel mic poate fi implicat in activitati casnice, chiar daca are doar 2 ani. Nu voi uita sa inchid telefonul de serviciu cand sunt acasa. Iar convorbirile cu cei din familie se vor reduce la doua minute.

Sa il inscriu la un sport

Neaparat, pentru ca trebuie sa se obisnuiasca sa aiba activitate fizica organizata. Hoinareala prin parc este frumoasa, dar, in afara de cateva notiuni de stiintele naturii, nu are ce sa ii aduca. Sport, disciplina, dezvoltare armonioasa. Asta imi doresc pentru el.

Ce bine ar fi fost sa isi propuna si parintii mei asta cand eram mica! Poate ca acum nu imi era asa de greu sa fac miscare si nici sa scap de niste kilograme in plus. Pe langa el, poate ne mai miscam si noi.

Sa reducem timpul petrecut la tv si calculator

Nu doar pentru ca ii afecteaza ochii si mintea, ci mai ales pentru ca este o activitate statica si nu putem controla tot ce vede copilul. Si asta nu este bine. Ar fi bine sa facem aceasta reducere pentru toti membrii familiei.

Am fi mult mai sanatosi si am avea mai mult timp pentru noi. Si poate ca am mai da jos ca­teva din kilogramele puse in timpul rontaielii necontrolate, in fata ecranului. Daca vrem culturalizare, exista carti si teatru. Bine ca mi-am amintit sa trec pe lista de dorinte si teatrul! Si pentru el, si pentru noi.

 

Sa cunoasca valoarea banilor

Vom incepe prin a nu mai cumpara jucarii fara a fi o ocazie care sa justifice gestul. Adica ziua de nastere, ziua de nume, Paste sau Craciun. O sa dea bine si la pusculita. Iar copilul va invata ca facem cumparaturi numai cand chiar avem nevoie de obiectul respectiv.

Am realizat in tot acest timp ca, desi e foarte placut sa ai tone de jucarii, aceasta cantitate nu ajuta nicicum la dezvoltarea intelectuala a copilului si nici nu aduce vreun beneficiu de alt fel in viata lui sau a noastra. La capitolul acesta, am gresit foarte mult pana acum.

Daca isi va dori neaparat o anume jucarie sau un anumit joc si nu este nicio ocazie speciala pentru a o (il) primi, va trebui sa o (il) castige'.

Cum? Prin activitati speciale (face la olita sau nu plange pe drumul spre gradi, ori va ajuta la asezarea mesei, la ordinea din casa etc.) pentru care va primi abtibilduri (avem unele cu stelute foarte haioase) si, la un anumit numar de abtibilduri, va primi o suma de bani. Daca ii ajunge pentru a cumpara jucaria e ok, daca nu, va trebui sa mai stranga.

Sa manance sanatos

Scoatem din grafic ciocolata, bomboanele, sucurile care nu sunt naturale si prajelile, si orice e junk food. Nu vreau sa ajunga obez si nici sa isi distruga dantura de lapte.

Cu cat mai putine produse din magazin si cu continut de aditivi, coloranti, cu atat mai bine, asa ca mami se va transforma in gospodina – voi face dulciuri in casa, sa stiu eu ce pun in ele. Si acestea vor fi din categoria placintelor cu fructe. Imi amintesc ca mama si bunica mea asa m-au hranit si dantura mea ii falimenteaza pe stomatologi.

Nu voi lasa comoditatea sa altereze sanatatea copilului meu. Sa nu uit de fructele si legumele proaspete. Sotul meu spunea ca poate nu o sa ii placa copilului. Oricum nu are ce sa faca, daca asta este oferta din meniu. Cat timp o sa faca greva foamei? Sa vorbesc cu bunica sa faca rost de la tara de ousoare si carne de pui crescut ecologic.

shutterstock_168959993Sa petreaca mai mult timp cu bunicii

Pentru cel putin o saptamana pe an, va sta la bunici. Adevarat ca scopul secundar ar fi ca eu si sotul meu sa petrecem acea saptamana de concediu impreuna (pe care ne-o tot propunem de cand au aparut copiii), dar scopul principal ar fi ca nepotii sa fie impreuna cu bunicii si sa se cunoasca mai bine.

E tare frumos cand ai ce povesti ca adult despre copilaria ta, despre cum erau si ce faceau bunicii tai. Pana la urma, este istoria familiei lui si trebuie sa o cunoasca. Copilul nu a aparut pe Pamant rupt de radacinile neamului sau.

Si apropo de asta, sa incepem si lectiile de istorie. Vom merge in vacante sa vedem cetati romane, dacice, si sa o luam de acum, incet-incet, pe urmele istoriei.

 

Text: Cristiana Haica, Foto: Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton