Medicii ne sfătuiesc să incepem diversificarea după 4 luni, dar nu toți bebelușii sunt pregătiți pentru marele moment. Urmăreste semnalele pe care un bebeluș le dă, ca să știi dacă este pregătit pentru primele meniuri semisolide.
Poți începe diversificarea dacă bebelușul tău:
- A luat semnificativ in greutate (unii medici recomanda ca indiciu pentru inceperea diversificarii momentul in care greutatea de la nastere s-a dublat)
- Sta bine in fundulet
- Isi sustine capul cu usurinta
- Este foarte interesat de mancarea voastra si incepe sa faca miscari ca si cum ar mesteca. Gura si limba se adapteaza la sistemul digestiv – pentru a manca solide, bebelusul trebuie sa poata sa miste hrana (cu limba) prin gura si sa o poata inghiti. Pe masura ce stapaneste mai bine aceste miscari, vei observa ca saliveaza mai putin.
- Pare mereu flamand si nemultumit, desi ai crescut portia de lapte/formula (uite cât lapte trebuie să mănânce).
- Pierde reflexul de extruziune, care il determina ca in primele luni de viata sa impinga cu limba afara din gura ceea ce nu este solid, pentru a evita sa se inece. Cand bebelusul pierde acest reflex, este un semn ca este pregatit sa consume primele alimente semisolide.
- Te anunta cand este plin, intorcandu-si capul de la biberon sau indepartandu-se de san. Acesta este un semnal ca bebelusul este in stare sa determine singur cantitatea de hrana care-i este necesara.
- Se trezeste frecvent noaptea, dupa ce deja avea tipare de somn bine stabilite. Acesta poate fi un semn ca ii hrana lichida nu mai este suficienta. Trezitul peste noapte nu este insa un indicator concludent in sine, caci cel mic se poate trezi si din cauza disconfortului creat de eruptia dentara
- Are gingiile umflate (semn ca ii vor aparea primii dintisori) sau are deja 1-2 dintisori, care nu-i erau de mare folos in perioada cand se hranea doar cu lapte, dar pe care ii va folosi sa mestece hrana solida.
foto Shutterstock