Specialiștii recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni – pe de o parte pentru că laptele matern satisface toate nevoile nutriționale ale bebelușului tău, pe de altă parte, pentru că sistemul digestiv și imunitar al nou-născutului nu este suficient dezvoltat până la 6 luni și există riscul să apară probleme digestive dacă te grăbești cu diversificarea.
Primele alimente pe care i le oferi bebelușului trebuie să fie ușor de digerat și să nu provoace reacții alergice. Nu te lăsa tentată să adaugi sare sau zahăr alimentelor, oricât ți s-ar părea de insipide, fără gust. Sarea poate afecta rinichii, iar zahărul crește pofta pentru dulciuri.
În primele săptămâni de diversificare, nu e o idee bună să îi amesteci alimentele, altele decât orez cu piure de fructe sau de legume. Introducerea hranei solide este un moment bun pentru a descoperi dacă există alimente pe care copilul nu le tolerează, însă atunci când acestea sunt amestecate, e greu de spus care dintre ele cauzează problema. De aceea, specialiștii te sfătuiesc să lași cel puțin 3 zile între alimentele nou introduse, pentru a putea detecta o eventuală intoleranță alimentară.
După 8-10 luni poți introduce și
Orezul: amestecat cu apă, lapte matern sau formulă, orezul este ușor de digerat și gustul său lăptos reprezintă o tranziție ușoară către solide. Orezul se poate combina atât cu piureurile de fructe, cât și cu cele de legume.
Carnea: puiul, curcanul sau carnea de vită făcute piure pot fi incluse în hrana copilului încă din prima etapă a diversificării (după 6 luni) și sunt surse bune de fier. Le poți combina cu rădăcinoase sau cu orez, deoarece acest amestec ajută la formarea unei texturi care e mult mai cremoasă și mai ușor de înghițit.
Peștele: după vârsta de 8 luni, poți introduce pește alb, ușor (codul și cambula sunt ideali).