Momentul diversificarii se apropie, iar tu nu stii daca ai invatat tot ce se putea despre asta? Sa recapitulam, atunci…
Sistemul digestiv al bebelusului e foarte simplu in primele luni de viata, asa ca pana pe la patru luni copilul nu este pregatit sa primeasca si hrana solida. Sa astepti pana ce bebelusul tau este pregatit pentru diversificare inseamna sa reduci riscurile de reactii alergice si sa scurtezi perioada de trecere de la biberon la lingurita.
Teoretic, oricand intre varsta de patru si sase luni, copilul tau este gata sa manance si ceva solid. Daca laptele de la mami (sau cel special conceput pentru bebelusi) i-a asigurat pana acum toti nutrientii si caloriile de care avea nevoie, deja i-ar prinde bine o sursa noua de nutrienti…, dar si ceva care sa-i starneasca interesul gustativ.
Cei mai multi parinti se tem insa sa-i dea prea devreme si asteapta mai mult de sase luni pana la introducerea hranei. Cum sistemul digestiv se dezvolta in mod diferit de la copil la copil, poti fi sigura ca bebelusul tau e suficient dezvoltat daca tii cont de urmatoarele semne:
Mai poti fi atenta la: formarea reflexelor de mestecare si muscare (gura bebelusului si musculatura obrajilor se dezvolta in acelasi ritm cu sistemul digestiv), castigarea semnificativa in greutate (cei mai multi bebelusi sunt gata sa manance mancare solida atunci cand au depasit 7 kg si au cel putin patru luni), cresterea apetitului (un semn ca nu-i mai sunt suficiente caloriile din ceea ce mananca deja).
Si, daca inca nu ti se pare suficient, un alt semn ar fi atunci cand observi ca cel mic e deja interesat de mancare si de gestul de a manca. De pilda, te priveste cu ochi rotunzi in timp ce mananci un castron de orez cu lapte sau in timp ce duci la gura o furculita plina de paste cu branza? Nu este chiar ca si cum s-ar holba, insa poti deslusi destul de usor acest interes nou: e curios ce mananci.
Alimentele trebuie introduse treptat, unul cate unul. Ai de asteptat macar trei zile pana introduci un aliment nou, pentru a putea observa daca vreunul dintre alimentele noi ii produce vreo reactie alergica celui mic.
Primele pe lista ar trebui sa fie cerealele, intr-o combinatie semi-lichida, iar cel mai potrivit pentru a incepe este orezul cu lapte. Acesta este indicat pentru ca nu contine gluten si este alimentul cel mai putin alergenic. Fierbe-l in lapte, cel mai bine matern, pentru a obtine un terci subtire.
La inceput, hrana va consta doar in aceste amestecuri semilichide, in care poti introduce pe rand si alte cereale. La sase luni, este suficienta o singura masa solida pe zi. Dupa cereale se mai pot introduce si fructe (pisate sau date pe razatoare), apoi bucati foarte fin taiate sau tocate de carne fiarta. In jurul varstei de opt luni, bebelusul este apt sa manance trei mese pe zi, la care sa aiba si hrana solida. In acest punct, dieta zilnica ar trebui sa includa: lapte de la san sau lapte cu formula care sa contina fier, cereale fortificate cu fier, legume galbene si verzi, fructe, mici portii de alimente bogate in proteine, precum carne de pui, branza, tofu sau carne de vita.
Sa nu te miri daca, odata cu introducerea de noi alimente, scaunul bebelusului isi va schimba culoarea si mirosul: este normal.
Daca refuza ce-i gatesti?
Copiii pot avea preferinte la mancare, la fel ca si oamenii mari. Daca bebelusul tau refuza un anumit aliment de trei ori la rånd, nu-l forta: incearca altceva si, dupa un timp, incearca sa-i introduci din nou acel aliment.
In caz ca il refuza din nou, e clar: va trebui sa gasesti ceva care sa aiba alt gust dar, daca se poate, cam aceleasi vitamine precum alimentul refuzat. Dupa cum stii, gusturile nu se discuta…
De cumparat:
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2