Nu puteti da inca vina pe frig, chiar daca zilele se mai micsoreaza. Profitati de toamna si jucati-va cu ea – cu frunzele, cu castanele, cu ghindele.
Desigur, exista si varianta clasica a iesitului in parc, cand voi stati pe banca si copiii se joaca. Insa acesta nu este timp petrecut cu copiii, ci langa copii. E drept ca noi, adultii avem tot timpul scuza oboselii, a stresului de la birou, a lipsei de energie pentru a ne mai implica in joaca alaturi de copiii nostri. Dar ce uitam este ca distractia in familie, mai ales in aer liber, poate fi extrem de deconectanta.
Scenariu – sambata dimineata va treziti si afara ploua. La cinema ruleaza acelasi film pentru copii pe care l-ati vazut si saptamana trecuta si,
intre noi fie vorba, in weekend, 3 bilete la film vor influenta bugetul, caci se mai adauga si floricelele, si sucul… O varianta de criza ar fi un atelier de creatie in familie.
Nu aveti nevoie de mari investitii – acuarele, carioci, coli de hartie, foarfeca, lipici. Mai aveti nevoie doar de un strop de imaginatie. Nu trebuie sa creati vreo capodopera demna de Luvru, ci doar sa va jucati. Creatia va putea fi expusa la loc de cinste, pe un perete din casa…
Florile (sau gradina, daca aveti) sunt o alta sursa de potentiala distractie. Daca aveti gradina, puteti planta, aranja, vopsi ghivece sau pietre pentru
decor. Daca nu, puteti realiza un aranjament floral „la liber”.
Aveti nevoie de o vaza, cateva fire de flori – de preferinta, diferite ca specie, si nu neaparat foarte scumpe -, un cutit/cleste pentru plante, un vas din ceramica sau sticla in care sa puneti aranjamentul si, din nou, de putina imaginatie. Lasati-i pe cei mici sa ajute sau, daca sunt deja juniori, chiar sa realizeze ei aranjamentul – cei mici au o viziune cu totul aparte asupra naturii si spatiului. Nu le ingraditi imaginatia! Ajutati-i doar din punct de vedere tehnic.
Din niciun weekend nu trebuie sa lipseasca miscarea. Fie ca vorbim despre o plimbare cu bicicletele, fie despre baschet, tenis, ping-pong, role – nu le scoateti din program. Iar daca vremea incearca sa va impiedice, cu ploi sau fulgere, exista oricand si varianta inot in spatii inchise, desigur.
O balaceala la piscina le va aminti celor mici de vacanta de vara si va aduce mai multa energie tuturor membrilor familiei. Iar avantajul secundar este pofta de mancare a celor mici dupa cateva ore de efort in apa. Fiti atenti la hidratare si aveti mare grija sa va uscati bine inainte de a iesi din incinta clubului, pentru a preveni racelile.
Ce-ati spune de un spectacol in aer liber? Intindeti o patura in parc si improvizati o scena. Puteti realiza impreuna cu copiii bilete de intrare, pe care sa le distribuiti apoi prietenilor cu copii si sa-i invitati la spectacol.
Fiecare va sustine pe scena un mic moment artistic – poate fi vorba despre poezii, cantecele, momente de coreografie (un casetofon portabil v-ar fi de folos in acest sens). Mai aveti nevoie si de un adult cu calitati organizatorice, care sa modereze distractia si sa controleze intr-o mica masura desfasurarea evenimentului, ca sa nu apara discutii intre „vedete”.
Alte idei de pus in aplicare:
Text: arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.