Disciplina nu trebuie confundata cu pedeapsa! In timp ce pedeapsa poate fi o masura (de care, intre noi fie vorba, multi parinti abuzeaza), disciplina se refera la un intreg set de reguli de comportament, atat in familie, cat si in societate.
Cand vine vorba despre disciplina (derivat din discipol), atitudinile parintilor se impart: sunt unii care cred ca personalitatea copilului nu trebuie ingradita in nici un fel, iar altii sunt extrem de stricti.
Exista si o a treia categorie, a celor care, vrand sa nu repete relatia lor ratata cu parintii, imbratiseaza toate teoriile nou aparute in domeniu, unele contradictorii, dar le aplica incorect.
In primul an
Bebelusii reactioneaza la ton, nu la cuvinte. Nu stiu semnificatia lui NU si nu realizeaza ca fac ceva periculos sau rau. Strategie de disciplinare: pastreaza-ti asteptarile la un nivel corespunzator varstei. Pune accent pe prevenire, ascunde tot ce e casabil sau ii poate face rau. Daca nu ii place o constrangere, consoleaza-l si incearca sa-i distragi atentia.
La 2-3 ani
Copilul are sentimente contradictorii si frustrari cauzate de faptul ca nu se poate exprima. Experimenteaza incontinuu, pentru a obtine noi reactii din partea celorlalti si a-si verifica puterile. Acum il descopera pe NU si este uimit de amploarea pe care un cuvant atat de mic o poate produce.
Cand descopera ca nu intotdeauna primeste ce vrea, are crize de plans si de tremurat. La trei ani intelege deja principiul cauza-efect. Strategie de disciplinare: ofe-ra-i solutii simple si, mai important, ajuta-l sa-si identifice si exprime emotiile. Nu ceda, dar nu ignora crizele de plans.
La 4-5 ani
Marea provocare este acum sa ajunga la un echilibru: ce vrea el cu ce vor ceilalti. Poate deveni mai plangacios, fiindca intelege mai bine ce-i lipseste si ce si-ar dori. Incepe sa deformeze realitatea, fara sa inteleaga ca asta, ca si trisatul, e ceva rau. La cinci ani stie sa evalueze o situatie si trece printr-o alta perioada, cand vrea sa-ti testeze limitele.
Poate deveni foarte agresiv. Strategie de disciplinare: nu-l acuza ca minte, ignora-i smiorcaiala si refuza-l pe un ton neutru, fara sa ridici glasul. Incearca sa-i dezvolti autocontrolul: „Ai trei minute sa te linistesti. Daca nu, voi fi nevoita sa iau masuri. Incerca sa eviti luptele pentru putere si acorda-i suficient timp pentru a se putea adapta unei noi situatii.
La 6-7 ani
Trebuie sa faca fata asteptarilor. Vrea sa fie tratat ca un adult, pentru ca are mai multe responsabilitati, dar are in continuare nevoie de ajutorul tau pentru a face unele lucruri, ceea ce-i displace. Strategie de disciplinare: incurajeaza-l sa-si solutioneze pro-blemele singur. Lauda-l de multe ori. Lasa-l sa te ajute la treburi importante, pentru a-l responsabiliza si a-i creste respectul de sine. Fa-ti timp pentru a discuta problemele lui. Este o perioada dificila, scoala fiind acum cel mai important factor de presiune asupra copilului.
Fara violenta!
Bataia, umilirea sau amenintarile SUNT INACCEPTABILE! Un copil nu trebuie infrant sau dresat. Parintii prea exigenti sau violenti (chiar daca doar verbal) vor induce copilului sentimentul ca nu e in stare de nimic si il vor face sa se intrebe daca e iubit.
Iar asta poate avea urmari catastrofale pentru el, ca adult, fiindca va avea un comportament autodistructiv. In disciplina nu se pune problema de pedeapsa, ci de consecinta, si nu este bine sa iei masuri cand esti nervos.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2