Pentru minunea pe care o vei înfăptui, aducând pe lume un copil, meriţi ce-i mai bun. Răsfaţă-te, fă-ţi toate plăcerile! Începând cu cele culinare. Acum mănânci şi pentru bebe. Oare lui ce-i place? Uite cum trebuie să-ți adaptezi alimentația în sarcină.
Tot ce-l ajută să crească mare şi voinic şi la tine în burtică, şi după ce va vedea lumina zilei. Tot ce îi asigură, din start (şi înainte de start), calitatea vieţii şi speranţa de viaţă. Am spus „şi înainte de start', pentru că şi ceea ce consumi înainte de momentul conceperii poate influenţa fătul.
„Acum trebuie să mănânci cât doi' – se spune. Hm! Gândeşte-te, mai corect, că acum mănânci PENTRU doi. Nevoile nutritive sunt mai mari, deci şi cantitatea zilnică de alimente trebuie să fie mai mare. „Şi nu mă îngraş prea mult?!' – te întrebi, pe bună dreptate. Nu, pentru că „piatra temeliei fundamentului' în alimentaţia ta o reprezintă vitaminele şi mineralele. Doi medici şi-au pus cap la cap argumentele, ca să te convingă: dr. Ştefan Constantinescu, medic de familie, şi dr. Luiza Grecu, medic, medicină generală.
Ştii deja: cele mai multe vitamine şi minerale se găsesc în fructele şi legumele proaspete. Medicii nutriţionişti ne recomandă să consumăm – în orice perioadă a vieţii, dar în timpul sarcinii cu atât mai mult – câte 2-4 porţii de fructe pe zi şi cât mai multe porţii de legume. Ideal ar fi să mănânci legume şi zarzavaturi de sezon. Să fie proaspete şi să le prepari, în principal, sub formă de salate. Un impediment poate fi faptul că acum, iarna, sunt mai scumpe. Aşa că poţi avea încredere, până spre primăvară, şi în legumele congelate. Atenţie sporită la sosuri! Alege legume şi zarzavaturi cât mai variate, ca să beneficiezi de vitamine şi minerale cât mai diferite. Încă un sfat: prepară cartofii, mazărea sau fasolea boabe fără adaos suplimentar de grăsimi. Bineînţeles, cartofii prăjiţi sunt exilaţi din farfuria ta!
Oxigenul ne este indispensabil. Dar el furnizează, în procesul de producere a energiei, radicalii liberi – substanţe nocive ce pot ataca membranele celulare, proteinele şi chiar ADN-ul, cauzând aşa-numitul „stres oxidativ'. Ce putem face? Exact ceea ce spuneam mai sus: să mâncăm fructe şi legume (proaspete), care să conţină antioxidanţi şi care pot contracara efectele nocive ale radicalilor liberi. Antioxidanţii se găsesc într-un mare număr de alimente. De exemplu:
Alături de legume şi fructe, cerealele sunt cel mai bine reprezentate în piramida alimentară, constituind baza unei nutriţii sănătoase. Ele ar trebui acompaniate de alimente bogate în proteine – lapte, iaurt, peşte, carne care are un conţinut scăzut de grăsimi. Apropo: consumă carne moderat, de 3-4 ori pe săptămână şi pune accent pe cărnurile albe – peşte, mai ales -, în detrimentul celor roşii. Nu uita că le poţi asezona cu usturoi şi ceapă şi nu ezita să consumi plante aromatice proaspete: pătrunjel, mărar sau tarhon.
Text: Libertatea pentru femei
foto Shutterstock