Diabetul gestațional – care sunt riscurile?

Pentru a satisface nevoia de zahăr sau glucoză a copilului, corpul viitoarei mame trece prin schimbări metabolice care diminuează efectul insulinei, un hormon care, în mod normal, menține un nivel constant al glicemiei. Uneori, aceste schimbări au drept consecință un nivel foarte ridicat al glucozei în sângele mamei. Această stare, numită și diabet gestațional (sau diabet de sarcină), apare la aproximativ 5-7% dintre femeile însărcinate.

Prezinți risc de a face diabet gestațional dacă:

  • ai mai avut această afecțiune în sarcinile precedente,
  • ai peste 25 de ani
  • ești supraponderală
  • ai născut deja un copil cu greutatea mai mare de 4 kilograme
  • dacă unul dintre părinți sau una dintre rude are diabet.

Poți bănui prezența diabetului gestațional dacă se identifică glucoză în urină la unul dintre controalele prenatale sau glicemia este foarte mare, lucru observat în timpul unui test de o oră de toleranță la glucoză. În cadrul acestui test, care se face între săptămânile 24 și 28 de săptămâni, trebuie să bei o substanță foarte dulce, iar după o oră ți se recoltează probe de sânge. Dacă nivelul de glucoză este mare, atunci va trebui să faci un test de două ore. Din nou, vei bea o substanță dulce și ți se vor recolta probe de sânge la fiecare oră. Dacă rezultatele depășesc parametrii normali, atunci vei fi diagnosticată cu diabet gestațional.

gravida control medicalEste posibil să ai și anumite simptome:

  • o senzație acută de sete
  • urinare frecventă
  • oboseală
  • senzație de foame

Din păcate, este destul de greu să faci diferența între simptomele diabetului gestational și cele care apar frecvent în timpul sarcinii (urinare frecventă, foame crescută).

Diabetul gestațional poate fi controlat foarte bine cu ajutorul unei diete sănătoase, plus o atentă monitorizare a pacientei de către medicul curant. Vei afla ce feluri de mâncare poți consuma, cum să îți verifici glicemia și, dacă este nevoie, cum să îți faci singură injecția cu insulină.

Dacă boala este bine controlată, iar glicemia se menține între limite normale, pericolul pentru tine și bebe este foarte mic.

În schimb, excesul de glucoză din sângele tău sau al copilului poate duce la probleme serioase. Cea mai frecventă este tendința copilului de a crește mai mult decât este normal, iar acest lucru poate îngreuna nașterea vaginală. De asemenea, dimensiunea mare a copilului îi poate provoca traumatisme osoase și nervoase în cazul nașterii pe cale naturală. Din acest motiv, gravidele cu diabet gestațional au mai frecvent indicație de naștere prin cezariană.

Netratată, boala poate produce anomalii de dezvoltare în cazul fătului.
Un alt motiv de îngrijorare este că, după naștere, nivelul glicemiei ar putea scădea dramatic. De aceea, copilului i se vor recolta probe pentru analize și va fi monitorizat cu atenție, mai ales în primele ore de viață.

Postpartum, nou născutul poate dezvolta tulburări metabolice (hipoglicemie, hipocalcemie si hipomagneziemie), sindrom de detresă respiratorie.

Copiii născuți cu greutate mai mare de 4,1 kg au risc crescut de obezitate și de diabet zaharat de-a lungul vieții.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton