Dezvoltă-i inteligența: jocuri pentru copilul de 1-2 ani

După prima aniversare, copilul tău caută să te imite în toate. Profită de această curiozitate și ajută-l să învețe, stimulează-i simțurile și dezvoltă-i inteligența.

 

Jocuri de imitație

Deschide și închide pumnul, bate cu degetele pe masă, mișcă-ți mâinile ca și când ai fi o marionetă, atinge-ți nasul cu detegul arătător – toate aceste mișcări simple pentru tine îl ajută pe cel mic să-și dezvolte abilitățile motrice, îi stimulează atenția, capacitatea de memorare și gândirea logică.

Unde e jucăria?

Arată-i copilului una dintre jucăriile lui preferate. În momentul în care întinde mâna să o ia, acoperă jucăria cu o cutie, o pernă sau un prosop. Eventual, lasă afară un capăt al jucăriei, pentru ca lui să-i fie mai ușor să realizeze unde e jucăria. Dacă nu reacționează și nu caută jucăria, arată-i tu unde se află și apoi repetă operațiunea de ascundere. Prin acest joc simplu, copilul tău învață principiul permanenței obiectelor – doar pentru că nu mai vede ceva, nu înseamnă că acel lucru nu mai există.

Mic și mare

Pune pe o masă sau pe pat perechi de obicete de același fel, dar de dimensiuni diferite – două pahare, două linguri, două cărți. Spune-i cu voce tare denumirea lor și care este mai mic și care este mai mare. Apoi, roagă-l pe el să îți arate care este obiectul mai mare. Chiar dacă nu înțelege cuvântul pentru 'mai mic' sau 'mai mare', dacă îl repeți atunci când mânuiești tu obictele, îl ajuți să facă mai repede asocierea. După ce îți arată corect un obiect mai mic dintre cele două de același fel, poți complica jocul și-l poți ruga să grupeze toate obiecte mici (sau toate obiectele mari) la un loc. Acest joc simplu îl învață noțiunea de mai mic și mai mare și-i dezvoltă capacitatea de asociere.

 

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton