Despre baby-sitter

Să apelezi la un îngrijitor de copii (bonă) pentru o ieșire de ultimă oră se dovedește a fi foarte convenabil, mai ales că persoana, de obicei tânără, vine la tine acasă și are grijă de copil pentru o seară. Sau ai nevoie de ea pentru o perioadă mai îndelungată. Oricare ar fi nevoile tale, acest tip de îngrijire necesită unele măsuri de precauție, mai ales în ceea ce privește copiii mici.

 

Unde găsești o bonă?
Cel mai bine ar fi să poți încredința copilul unei persoane cunoscute: o prietenă, fiica unei colege, o vecină etc. Dacă nu e nimeni care să poate răspundă solicitării tale, începeți căutarea dând zvon prin cartier. Din motive practice, e de preferat ca bona să locuiască în apropiere. Dacă nu găsești prin zonă, gândește-te să întrebi alți părinți care te-ar putea pune în legătură cu cineva de care au fost mulțumiți, în care au încredere. De asemenea, poți apela la agenții specializate, care au efectuat deja o preselecție, și care te pot pune în legătură cu un baby-sitter chiar și pentru câteva ore.

Cum alegi o bonă?
Marele dezavantaj al unei babysitter este lipsa de competențe și experiența. E de preferat ca persoana să fie la rândul mamă sau o persoană cu o diplomă care atestă că poate avea grijă de un copil. Nu alege una prea tânără, lipsită de experiență, ci una responsabilă care știe exact cum să se comporte cu un copil în funcție de vârsta acestuia, blândă dar în același timp fermă. Indicată ar fi o întâlnire în prealabil cu aceasta, la voi acasă, pentru a putea vedea cum se comportă cu cel mic, să discuți despre caracterul copilului și să-ți expui cerințele.

Cu cât se plătește o bonă?
Salariul unei bone poate varia în funcție de vârsta copilului, în funcție de perioada pe care bona trebuie s-o petreacă cu cel mic, dar și în funcție de cerințele tale. Există numeroase aspecte care pot influența suma și, de aceea, este necesar să îi explici clar care ar fi cerințele. Puteți stabili de comun acord suma corectă; o remunerație insuficientă poate cauza frustrări bonei și acestea pot fi revărsate tocmai asupra celor pe care vrei să îi protejezi. În plus, o meserie remunerata la adevărata ei valoare este făcuta cu mai multă pasiune decâ una care doar te ajută să supraviețuiești.
Factorii care influențează salariul unei bone ar fi: numărul de ore lucrate; atribuțiile ei (menaj ușor, numărul copiilor, dacă trebuie să rămână în cursul nopții, etc); experiența ei (a mai lucrat cu copii, are cursuri educaționale etc.); rezultatele obținute până acum cu alți copii; calități specifice ei (poate fi extrem de răbdătoare, poate avea foarte multa energie etc.)

Precauții
Dacă ai apelat la o bonă doar pentru câteva ore, asigură-te că are la îndemână tot ce trebuie: de la scutece și haine de schimb până la biberoane cu ceai sau lapte. Lăsați-l pe cel mic să petreacă cel puțin jumătate de oră cu bona. Explică-i copilului ce se întâmplă, spune-i „la redevere într-un mod relexat, liniștit, pentru a nu simți vreo emoție din partea ta și a deveni anxios.
Înainte de a ieși pe ușă, trebuie să te asiguri că persoana care rămâne cu copilul tău este capabilă să reacționeze în cazul unei urgențe sau cel puțin să știe pe cine trebuie să sune în cazul în care apar probleme de orice natură.
De asemenea este indicat să impui anumite reguli ale casei, astfel încât să te asiguri că bona va respecta atât casa cât și obiectele personale: uitatul la televizor, spălarea vaselor după mese; fumatul și băutul interzise; interzisă aducerea în casă a unor persoane străine, fără acordul tău.

foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton