Poate nu știai asta despre ovăz, dar este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente. Uite ce să să-l introduci în meniul familiei tale și cum să-l servești și copiilor, sub forma unui desert delicios, dar sănătos: prăjiturele de ovăz cu caise uscate.
Ingrediente pentru 16 prăjiturele
2 cești de fulgi de ovăz
1-2 linguri de ulei de măsline
o jumătate de linguriță de școrțișoară
2 linguri de unt nesărat, topit
o jumătate de linguriță de praf de copt
un praf de sare
4 caise uscate, tocate fin
2 linguri de nucă de cocos măcinată, fără zahăr
o lingură de miere de albine
Încălzește cuptorul la 200 de grade și tapetează o tavă pentru cuptor cu foaie de copt.
Într-un castron, pune fulgii de ovăz, scorțișoara, uleiul de măsline, praful de copt, sarea și mierea și apoi amestecă bine compoziția, Adaugă caisele și nuca de cocos și toarnă peste amestec o ceascșă de apă fierbinte (care nu a clocotit încă) – toarnă apa treptat, amestecînd compoziția cu o lingură sau spatulă, până când fulgii absorb apa și devin lipicioși. (nu e nevoie să folosești toată apa). Amestecă apoi încă o dată tot aluatul (vei observa că este lipicios și nu e bine legat).
Cu ajutorul unei linguri, ia câte o porție din aluat și modelează-l dând forma unui fursec/biscuite.
Lasă prăjiturelele din ovăz la cuptor timp de aproximativ 15 minute, până marginile se rumenesc, iar centrul este nelipicios. Scoate prăjiturelele din ovăz pe o farfurie și lasă-le să se răcească – vor deveni crocante.
Le poți servi ca atare, cu ceai, la cafea și le poți da cu încredere și copiilor tăi. În cazul în care le servești copiilor mai mici de 2 ani, poți să nu mai adaugi lingurița de miere, căci prăjiturelele de ovăz vor fi oricum dulci datorită bucăților de caise uscate.
foto Shutterstock