Dermatita atopica

Cum evolueaza aceasta boala?
Dermatita atopica are o evolutie de obicei de cativa ani de zile, cu perioade de remisiune completa (in care copilul nu prezinta deloc leziuni de eczema la nivelul pielii) sau partiala (cu ameliorarea leziunilor initiale) intrerupte de exacerbari.

Se estimeaza ca la o dermatita atopica ce debuteaza inainte de 1 an exista sanse ca la varsta de 5 ani, 50%din cazuri sa nu mai puna probleme. Procentajul de persistenta dupa pubertate este de 10-15%.
La o parte dintre copii cu dermatita atopica vor aparea si alte manifestari atopice (rinita alergica, astm bronsic, conjunctivita alergica etc.), evolutie cunoscuta si sub denumirea de „mars atopic'.

Toate acestea au un impact important si asupra parintilor, care devin din ce in ce mai ingrijorati si isi duc copilul la numerosi doctori, cu speranta ca diagnosticul este gresit sau ca exista totusi un tratament care sa vindece repede si definitiv afectiunea.

Cum se trateaza dermatita atopica?
Este foarte important de stiut pentru pacient, dar si pentru familia pacientului, ca dermatita atopica este o boala cronica, ca ingrijirile locale sunt indispensabile si in afara puseelor inflamatorii (tratament de fond cu emoliente + respectarea unor masuri legate de igiena tegumentului), ca dermatocorticoizii sunt eficace si nu sunt periculosi, atata timp cat sunt folositi judicios, respectand schemele prescrise de medic, si ca absenta raspunsului la tratament se poate datora fie infectiilor supraadaugate, fie persistentei contactului cu alergenii declansatori (motiv pentru explorari alergologice pentru detectarea acestora).

Tratamentul dermatitei atopice are 3 scopuri esentiale:
1. Lupta impotriva inflamatiei se bazeaza in principal pe aplicatii locale cu un dermatocorticoid, conform unei scheme terapeutice, care se adapteaza in functie de raspuns.

Un alt tratament, ce se poate administra la copii mai mari de 2 ani, il reprezinta imunomodulatoarele de uz topic (pimecrolimus crema sau tacrolimus unguent).

Exista, bineinteles, si alte metode terapeutice pentru formele severe si formele rezistente la tratamentul local (fototerapia UVB+UVA/PUVA – contraindicata la copilul mai mic de 10 ani, corticoterapia sistemica, imunosupresoarele – ciclosporina, micofenolat mofetil, metotrexat etc. ).

2. Lupta contra uscaciunii tegumentelor. Se recomanda ca dusurile sau baile sa fie de scurta durata si sa se evite apa fierbinte datorita efectului degresant.

Pentru curatarea pielii se vor folosi produse neiritante, cu pH acid sau neutru (syndet-uri). Folosirea emolientelor este recomandata inclusiv in perioada de acalmie a bolii. Acestea se repartizeaza uniform pe toata suprafata tegumentului si se maseaza bland, de mai multe ori pe zi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton