De vorba cu copiii despre sexualitate si orientare sexuala

Te-ai intrebat vreodata cum si cand sa porti o conversatie cu copilul tau despre sexualitate si orientarea sexuala?

Viata de zi cu zi ne ofera o serie intreaga de oportunitati pentru a discuta cu copiii nostri despre sex, sexualitate si orientarea sexuala si desi nu este un subiect „comod” pentru parinti, este foarte important pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor ca acest subiect sa fie abordat.

Care este momentul potrivit?

Cel mai bine este sa discuti cu copilul cat mai devreme, avand in vedere cat de curiosi sunt copiii in toate aspectele vietii, inclusiv in ceea ce priveste propriul corp si relatiile cu cei din jurul sau.

Curiozitatea naturala a copiilor creaza momentul propice pentru a deschide aceasta discutie si a construi o relatie bazata pe incredere si respect.

Cat si cum le spunem copiilor despre sex

Pentru copiii mici, discutiile se pot limita la a denumi si recunoaste partile corpului si a discuta schematic despre diferentele dintre fetite si baietei, diferente pe care cu siguranta cei mici le-au observat.

Cand vorbim despre sex, este foarte important ca discutia sa fie adaptata in functie de varsta copilului. Astfel ca daca un copil de 5 ani intreaba ce este nasterea este suficient sa ii raspunzi ca nasterea inseamna momentul in care bebe iese de la mami din burtica.

Insa, daca un copil 10 de ani pune aceeasi intrebare, raspunsul poate fi mai detaliat si ii poti spune ca dupa ce a crescut 9 luni in uterul mamei, bebelusul va iesi prin vagin.

Oferindu-i copilului informatii potrivite pentru varsta sa il ajuta sa inteleaga treptat ca sexul este parte din natura umana si din dezvoltarea emotionala a fiecarei persoane.

Cum sa le vorbim despre orientarea sexuala

Poti incepe prin a-i explica copilului ca orientarea sexuala  defineste de cine suntem atrasi fizic si emotional, fie ca este vorba de persoane de sex opus sau de acelasi sex.

Conform unor studii recente, se pare ca varsta medie la care copiii isi descopera orientarea sexuala este intre 8 si 11 ani. Expertii sunt de parere ca avand in vedere acest prag, parintii este bine ca in jurul acestei varste sa discute cu copiii despre ceea ce inseamna a fi lesbiana, homosexual sau bisexual. Acest lucru ii va invata de asemenea ca toata lumea este egala si trebuie respectata.

Psihoterapeutul Dr. Joe Kort, a declarat pentru gsanetwork.com ca „este cel mai bine ca aceste discutii cu copiii sa fie scurte, in special cu copiii mici. Le puteti spune simplu ca uneori baietii iubesc baieti si fetele iubesc fete, sau ca unii oameni se nasc cu un gen insa se simt ca si cum ar fi de alt gen”.

Discutiile despre homosexualitate nu trebuie sa contina detalii despre relatiile sexuale ci ar trebui mai degraba sa fie despre a avea dragoste si respect pentru altcineva, lucruri pe care orice copil trebuie sa le inteleaga referitor la toleranta si respect pentru semenii sai.

Indiferent de orientarea sexuala a copilului, rolul si responsabilitatea parintelui este de a-l face pe copil sa se simta in siguranta, acceptat si iubit. Este datoria sa de a crea un mediu confortabil pentru copil si de a-l asigura ca poate discuta cu parintii sai despre absolut orice, fata a se teme ca va fi judecat.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton