Mulți copii descoperă că dințișorii lor pot fi o armă. Nu orice copil care mușcă este agresiv, dar trebuie să vezi care este cauza pentru care mușcă, iar comportamentul nu trebuie încurajat. Iată de ce mușcă cel mic:
Deși pare ciudat, mulți bebeluși mușcă de prea mult drag. Uneori o fac instinctiv, pentru că au prea multe emoții și nu le pot încă exprima și acest sentiment de copleșire se treaduce prin mușcătură. Alteori, chiar mama este cea care dă ideea bebelușului după ce ea înșăși îi spune 'te pap' și se preface că îl mușcă, sau chiar o face ușor. Bebelușul repetă apoi comportamentul, dar el nu poate doza mușcătura, mușcă de-a binelea.
Bebelușii învață prin intermediul corpului lor, iar gura este 'detectivul' lor preferat – ei 'gustă' din obiectele pe care le văd în jur, pentru a simți senzații, texturi, gust, pentru a putea face cunoștință cu acel lucru și a-l putea 'defini' cumva.
În perioada în care erup dințișorii cei mici pot fi mai 'violenți' decât de obicei. Gingiile îi mănâncă și, instinctiv, ei simt nevoia să scape de disconfort, mușcând obicete tari sau ce le pică în raza de acțiune.
În perioada în care nu pot vorbi, copiii pot mușca și pentru a se apăra. Atunci când ceva îi deranjează sau se simt amenințați ese posibil să muște pentru a-și 'securiza' cumva perimetrul, spațiul lor. E o formă de marcare a teritoriului, care face parte din comportamentul social al bebelușilor.
Unii bebeluși mușcă pentru a-și determina părinții să facă anume lucruri. Ei mușcă pentru a obține atenție de fapt, căci și atenția negativă, tot atenție se cheamă. E un mod de a obține controlul asupra părinților și a se simți puternici.
În special în perioada în care nu pot vorbi, copiii mici se simt frustrați pentru că ei știu deja foarte multe lucruri, dar sunt multe situații în care nu sunt înțeleși de către părinți, iar limbajul nu le permite să spună foarte clar ce doresc, de fapt. Ca atare, mușcă.
Citește și Cum îl faci să nu mai muște
foto Shutterstock