Părinții se tem că pisicile pot provoca alergii copiilor și îi pot îmbolnăvi de toxoplasmoză. Dar noi studii arată că juniorii care cresc împreună cu o pisică sunt mai sănătoși, mai inteligenți și mai fericiți decât copiii care nu au feline acasă.
Diferite studii realizate pe copii cu vârste între 0-7 ani arată că acei juniori care au crescut de mici cu o pisică sunt mai puțin predispuși la alergii decât cei care nu au avut animale în casă și sunt, per ansamblu, mai sănătoși. În ciuda temerilor părinților, copiii care cresc în preajma unei pisici au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta astm – spun specialiștii.
Terapia cu pisici a fost încercată cu succes în cazul copiilor cu autism. Micuții diagnosticați cu autism și care au dificultăți de comunicare cu cei de vârsta lor sau cu părinții au înregistrat progrese vizibile în cazul terapiei, atunci când au avut lângă ei o pisică. Pisicile sunt folosite de altfel și pentru tratarea altor tulburări de dezvoltare.
Copiii timizi, mai puțin activi sau cu un temerament flegmatic beneficiază în mod special de prezența unei pisici în casă. În preajma micuței feline, juniorii își dezvoltă mai mult atenția și puterea de concentrare, dar și viteza de gândire. Cercetătorii în știinte comportamentale susțin că prin simpla urmărire cu privirea a pisicii în timp ce aceasta se joacă ne crește semnificativ capacitatea de funcționare a creierului.
Alte studii demonstrează că juniorii care au pisici sunt mai sociabili, mai responsabili și mai ordonați în gândire față de alți copii de vârsta lor care nu au în preajmă o pisică.
foto Shutterstock