De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună „Îmi pare rău”

Ți s-a întâmplat vreodată să-ți surprinzi copilul îmbrâncind pe cineva dinadins sau lovind un alt copil din greșeală, iar apoi să-l auzi spunând îmi pare rău'? Poate ai impresia că aceste trei cuvinte simple pot aplana cu ușurință un conflict sau pot repara anumite greșeli, dar nu este nicidecum așa.

Specialiștii în pedagogie sunt de părere că majoritatea copiilor, în special cei de vârste mai fragede, cum sunt preșcolarii, nu sunt capabili să înțeleagă pe deplin adevăratul sens al acestor cuvinte, aceștia folosindu-le doar din complezență, pentru că le-au auzit la părinți.

Chiar dacă este politicos să spunem îmi pare rău' ori de câte ori greșim sau supărăm pe cineva, în cazul celor mici, aceste cuvinte sunt spuse robotic, fără a avea o însemnătate emoțională reală. În plus, copiii profită de faptul că adulții sunt impresionați de bunele lor maniere și vor ajunge să se folosească de aceste cuvinte pentru a fi iertați de toate boacănele făcute, fără a înțelege, de fapt, că anumite lucruri pe care le fac sunt greșite.

Părinții nu trebuie să-și forțeze copii să spună îmi pare rău'

Cei mici ne păcălesc uneori. Mimează faptul că le pare rău, poate chiar încep să plângă, dar în realitate ei nu sunt capabili să înțeleagă ce înseamnă să-ți pară rău. Când sunt mici, copiii nu sunt suficient de bine dezvoltați din punct de vedere cognitiv pentru a avea remușcări. A-i învăța pe cei mici să spună că le pare rău este ca și cum i-ai încuraja să continue să facă năzbâtii', a spus Heather Shumaker, autoare de cărți dedicate îngrijirii și creșterii copiilor, potrivit publicației lifehacker.com.

În cazul în care fac ceva rău sau greșesc, celor mici trebuie mai întâi să li se explice exact gravitatea situației prin care tocmai au trecut. Apoi, recomandat este să îi faci să înțeleagă cum ar fi trebuit să procedeze, pentru a evita orice fel de probleme. Practic, ei trebuie să conștientizeze pericolele la care se expun pentru a le evita pe viitor. Dacă au mereu la îndemână aceste cuvinte salvatoare' care, în opinia lor, îi pot scoate mereu din încurcătură, nu vor putea niciodata distinge binele de rău.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton