Pe la 2-3 ani copiii încep deja să spună minciunele. Minciuna nu este însă numai un lucru rău – ea reprezintă un semn al dezvoltării cognitive, spun psihologii. În plus, chiar noi suntem profesorii copiilor noștri în ale minciunilor: de câte ori nu le spunem să mulțumească politicos și să mimeze entuziasmul atunci când au primit un cadou care de fapt nu le place?
Studiile arată că în cadrul interacțiunilor sociale, copiii de 4 ani mint cel puțin o dată la fiecare două ore, în timp ce micii școlari aruncă o minciunică la fiecare 90 de minute.
Ce-i determină pe cei mici să mintă?
Teama de a nu fi pedepsiți sau dorința de a-i impresiona pe alții sunt principalele cauze care stau în spatele minciunilor spuse de copii.
Adulții mint însă mult mai mult decât copiii (și din motive mai variate). Un studiu realizat la Universitatea din Massachusetts de către cercetătorul Robert Feldman a demonstrat că a minți este un reflex pentru foarte mulți adulți. În cadrul studiului, câte doi adulți care nu se cunoșteau au fost puși să vorbească timp de 10 minute. Conversațiile au înregistrate și fiecare dintre participanții la conversație a avut ocazia să le vadă. Înainte de a revedea înregistrarea subiecții au declarat că au fost complet onești în conversație. Pe măsură ce au văzut casetele însă, ei au fost uimiți să constate câte mici minciuni spuseseră în doar 10 minute de discuție. 60% dintre subiecți mințiseră cel puțin o dată. În medie, în conversațiile de câte 10 minute, fiecare dintre participanți a aruncat cam 3 minciuni – mai nevinovate sau mai serioase.
De ce mint adulții?
Psihologii spun că ocolim adevărul sau mițim de-a dreptul din mai multe cauze:
foto: Shutterstock