De ce e periculos sa iti lasi copiii mai mici de 18 luni in fata ecranelor

Toti parintii stiu ca prea mult timp petrecut in fata televizorului, la calculator, pe tableta sau pe telefon este nociv pentru copiii. Insa multi parinti nu sunt constienti de faptul ca nu ar trebui sa isi lase copiii mai mici de 18 luni in fata ecranelor, deoarece nu are niciun beneficiu pentru acestia, ba chiar poate fi nociv.

Cat timp pot bebelusii sa stea in fata ecranelor

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca parintii sa tina ecranele telefoanelor, tabletelor, calculatoarelor sau televizoarelor la distanta de copiii mai mici de 18 luni.
Incepand de la 18 luni de-abia, parintii le pot pune celor mici programe, jocuri si aplicatii educative, insa nici acestea nu ar trebui sa depaseasca 30 de minute pe zi, pentru cei mici, sau o ora pe zi, pentru copiii mai mari.

In prezent, exista parinti isi lasa copiii sa priveasca in ecranele albastre inca de la 3 luni, iar majoritatea parintilor ii lasa in fata ecranelor cel tarziu la 7 luni.
In medie, mai bine de 1 din 5 bebelusi petrec mai bine de 3 ore pe zi in fata ecranelor.

In ce situatie devin telefonul sau tableta nocive pentru copii

Atunci cand copiii sunt lasati nesupravegheati in fata dispozitivelor electronice, cand fiecare program urmarit nu este insotit de socializare cu parintii, de discutii pe marginea subiectului vazut, pot aparea mai multe probleme de dezvoltare:

Intarzierea in vorbire

Una din cele mai mari ingrijorari legate de timpul petrecut in fata ecranelor de catre bebelusi este intarzierea in vorbire si insusirea cuvintelor.

Pana la varsta de doi ani si jumatate, copiii nu invata doar privind imagini pe ecran.
In urma unui studiu s-a constatat chiar faptul ca cei mici, cu varste de pana in 4 ani, cu cat petrec mai multe ore in fata ecranelor, cu atat invata mai putine cuvinte noi pe zi.

Se recomanda asadar ca, daca nu se poate evita timpul petrecut in fata ecranelor, acesta sa fie urmat de interactiune cu parintii, pe marginea subiectului urmarit.

Afecteaza dezvoltarea sociala si emotionala

Bebelusii invata sa socializeze prin interactiunea directa cu parintii lui si cu alti copii.
Ecranele atragatoare genereaza bariere in calea interactiunii cu cei din jur.

Nu doar copiii sunt cei care ar trebui sa puna telefoanele jos: In alte studii s-a observat cum, cu cat un parinte este mai captivat de telefonul mobil, cu atat va acorda mai putina atentie copilului sau.

Probleme de greutate

S-a observat o corelare intre timpul petrecut in fata ecranelor si riscul crescut de obezitate in randul prescolarilor si a copiilor mai mari.

Probleme cu somnul

Cu cat copii petrec mai mult timp in fata unui ecran, cu precadere seara, inainte de culcare, cu atat dorm mai putin.

Aceasta afirmatie este valabila inclusiv pentru copii de doar 6 luni. Tinand cont de faptul ca bebelusii au nevoie de cel putin 15 ore de somn pe zi, situatia este una ingrijoratoare.

Asociatia Americana de Pediatrie avertizeaza in privinta ecranelor de orice tip lasate in camera copiilor, inclusiv impotriva telefoanelor sau a tabletelor.

Lumina emisa de ecranele acestora pot amana eliberarea de melatonina si pot impiedica copilul sa adoarma.

Cum sunt bebelusii afectati negativ de ecranele atractive

Creierul copilului se dezvolta cel mai rapid in primii 3 ani de viata, perioada in care el invata folosind toate cele 5 simturi.

Tinerea in mana a unui mar, mirosirea lui, muscatul din acel mar si ascultarea pronuntiei cuvantului „mar” este de departe o experienta superioara privirii unui ecran pe care este afisat un mar.

Chiar si televizorul lasat deschis in fundal, in timp ce copilul se joaca, i-ar putea afecta dezvoltarea: bebelusul incearca sa se joace si sa isi dezvolte functiile cognitive si motorii, insa imaginile il pot distrage si ii pot intrerupe progresul.

Sursa articol: babycenter.com

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton