La fel ca alăptatul versus hrănirea cu biberonul, alăptatul la cerere versus alăptatul cu program, co-sleeping versus dormitul singur în cameră, şi înfăşatul bebeluşului stârneşte în continuare numeroase controverse.
Important este să descoperi ce e mai bine pentru micuţul tău şi să-ţi asculţi instinctul. Din experienţa noastră, înfăşatul nou-născutului în primele luni de viaţă a ajutat enorm.
Iată de ce e bun înfăşatul bebeluşului.
În primele luni, bebeluşul este complet dezorientat – s-a trezit brusc într-o lume mult prea mare şi prea rece şi are nevoie de timp şi mult ajutor pentru a se putea adapta. Colicii, refluxul, tresăritul şi mişcările haotice, toate îi dau de furcă. Bineînţeles, la mami în braţe e cel mai bine, însă atunci când vrei să iei şi tu o pauză, înfăşatul bebeluşul vă poate ajuta pe amândoi.
La ce să fii atentă:
- Întotdeauna ai grijă ca scutecul cu care îl înfeşi pe cel mic să ajungă doar în jurul corpului sugarului, şi nu pe faţa acestuia.
- Asigură-te că bebeluşul nu e prea gros îmbrăcat, pentru a evita supraîncălzirea. Important este să îl faci pe bebe să se simtă în siguranţă, nu să îl încălzeşti.
- Nu strânge prea tare scutecul în jurul bebeluşului, – important este să nu se sperie de propriile mişcări haotice ale mâinilor şi picioarelor, NU să nu se poată mişca deloc. Braţele trebuie să fie fixate ferm pe lângă corp, însă picioarele să aibă spaţiu de mişcare, astfel încât bebeluşul să le poată îndoi din şold, cu genunchii depărtaţi.
- Alege scutece din materiale 100% naturale, de preferat bumbac, nu pături groase!
Avantajele înfăşatului:
- ajută bebeluşul să adoarmă mai repede – cuibărit în scutec, bebe se simte protejat (aşa cum era în uter), se linişteşte şi adoarme
- reglează temperatura corpului bebeluşului
- reduce numărul trezirilor în timpul nopţii din cauza reflexului Moro (de tresărire).
- ajută bebeluşul să se simtă în siguranţă în aşa-zisul ”al patrulea trimestru” (primele 3-4 luni după naştere)
- reduce crizele de plâns ale sugarului, mai ales în perioadele cu reflux sau colici
- ajută bebeluşul să doarmă atât cât are nevoie, pentru o bună dezvoltare
- reduce riscul apariţiei sindromului de moarte subită. Atenţie însă! Dacă în timpul zilei bebeluşul a început să se rostogolească de pe spate pe părţi sau pe burtică, nu îl mai înfăşa, căci poate face acelaşi lucru şi în timpul somnului.
Înfăşatul bebeluşului – cum să îl faci corect:
- Pe o suprafaţă netedă, întinde scutecul în formă de diamant (cu colţurile sus, jos, dreapta şi stânga) şi îndoaie colţul de sus aproximativ 15-20 cm, în funcţie de mărimea scutecului, pentru a forma o linie dreaptă.
- Aşază copilul pe spate, astfel încât partea de sus a scutecului să ajungă la nivelul umerilor.
- Coboară braţul stâng al bebeluşului pe lângă corp. Trage colţul scutecului de lângă braţul stâng peste braţul stâng al bebeluşului şi piept şi fixează-l în partea dreaptă, sub spatele bebeluşului. Nu strânge prea tare!
- Acelaşi lucru în cealaltă parte: coboară braţul drept pe lângă corp. Trage colţul scutecului peste braţ şi piept şi fixează-l în partea stângă a bebeluşului, sub spate.
- Ridică colţul de jos al scutecului ca şi când ai înveli bebeluşului şi fixează-l lejer în spatele celui mic, astfel încât să îi oferi libertate de mişcare (să îşi poată flexapicioarele).
Foto: shutterstock.com