Copiii isi sug degetul mare pentru ca ii calmeaza, le da o stare de confort. Un copil prescolar care inca isi suge degetul, cel mai probabil a inceput din uter, a continuat ca nou-nascut si inca nu a scapat de obicei.
Odata trecuti de varsta de doi ani, copiii isi sug degetul mare cel mai frecvent din cauza ca sunt obositi, speriati, plictisiti, bolnaviori sau incearca sa se adapteze la schimbari, precum mersul la gradinita sau la cresa.
In principiu, nu. Asociatia Americana a Medicilor Stomatologi sustine ca acest comportament nu e daunator dintilor sau aliniamentului dintilor pana cand dintii permanenti apar, lucru care incepe in jurul varstei de 5-6 ani.
Totodata, conteaza mult si modul in care copilul isi suge degetul: cu cat trage mai tare din el, cu atat exista intr-adevar riscul sa deformeze dintii si sa aiba nevoie de aparat dentar mai tarziu.
Copiii care stau cu degetul in gura, in mod pasiv, sunt mai putin supusi riscului de a dezvolta probleme dentare, decat cei care chiar trag din deget.
Desi majoritatea parintilor sunt tentati sa isi certe copilul cand sta cu degetul in gura, cel mai probabil aceasta metoda nu functioneaza.
Adesea, cei mici nici nu isi dau seama de comportament, iar daca ii fortezi sa renunte e probabil sa ii faci sa repete obiceiul chiar mai des.
Daca totusi te deranjeaza ca cel mic isi suge degetul si ai vrea sa inceteze, incearca sa il distragi ori de cate ori o face.
Identifica exact momentele in care e mai tentat sa o faca: daca e atunci cand se uita la televizor, distrage-l cu o jucarie care sa-i solicite manutele.
Daca suge degetul mai frecvent cand e obosita, las-o sa doarma mai mult sau muta ora de culcare mai devreme.
Daca suge degetul cand intervine frustrarea, ajut-o sa exprime ce simte.
In cele din urma, inlocuind obiceiul de a suge degetul cu alte activitati, copilul se va dezvata treptat.
Sursa: babycenter.com
Imagine: 123rf