Daca iei seama la riscul de a pierde sarcina, acesta scade de la o saptamana la cealalta, pe masura ce sarcina avanseaza. Aceasta e o veste buna pentru femeile insarcinate, cu atat mai mult cu cat sarcina este mai avansata. Si totusi, de ce au loc avorturile spontane, sau pierderile de sarcina?
Exista mai multe motive pentru care un avort spontan se poate intampla. La modul general insa, ce ar trebui sa te incurajeze, e faptul ca majoritatea sarcinilor au aproape toate sansele sa ajunga la termen, odata trecute de 5 saptamani.
Totodata, daca ai ajuns sa te intrebi asta, e probabil sa fi suferit deja o pierdere de sarcina. Un alt lucru foarte important de retinut este ca, desi ai trecut poate printr-un avort spontan, asta nu inseamna ca nu poti avea o sarcina perfecta data urmatoare.
Cel putin 60% din pierderile de sarcina sunt cauzate de anomalii cromozomiale.
Cromozomii sunt structuri microscopice din interiorul celulelor, ce contin informatia genetica. Fiecare om se naste cu 23 de perechi de cromozomi, deoarece primim cate un set din partea fiecarui parinte.
Uneori, la producerea ovulatiei, fie ovulul, fie spermatozoidul contine informatie genetica anormala. Cand acest lucru se intampla, cromozomii nu se pot asocia corespunzator.
Cand apar anomalii cromozomiale, de cele mai multe ori sarcina se incheie cu un avort spontan. Daca acest lucru se repeta de mai multe ori, cuplurile ar putea afla ca au anomalii cromozomiale ce impiedica o sarcina, dar care pe ei personal nu ii afecteaza.
Principalul simptom in cazul pierderilor de sarcina este sangerarea. Spre deosebire de sangerarea de implantare, care este foarte usoara, pana la moderata, sangerarea de pierdere de sarcina e adesea puternica, presupune eliminare de cheaguri si vine insotita de dureri abdominale.
In cele mai multe cazuri, cand cauza avortului sunt anomaliile cromozomiale, avortul spontan nu poate fi prevenit.
In rest, poti preveni riscul de avort spontan indepartand factorii ce ar putea sa il cauzeze: abuzul de substante periculoase, alcool, cofeina si tutun.
Sursa: checkpregnancy.com
Imagine: Shutterstock