Cuplul afectat de infertilitate

85-90 % dintre cuplurile tinere, sanatoase, concep in primul an de raporturi sexuale neprotejate, dupa primul an acest procent scazand.

Infertilitatea se defineste prin incapacitatea (unui cuplu) de a concepe dupa o perioada de 1 an de raporturi sexuale regulate si neprotejate (aceasta este definitia clinica).

Infertilitatea reprezinta un „eveniment stresant, neasteptat, de natura sa afecteze calitatea vietii persoanelor ce primesc acest diag­­nos­tic. Infertilitatea adu­­­­­­­­­­ce cu sine cresterea nivelului de anxietate, sentimente de vinovatie, de esec, nivel foarte ridicat de stres, simptomatologie care este specifica depresiei.

Extrem de frustrant este si atunci cand unul din membrii cuplului are deja un copil (din casatorii anterioare), sau cuplul are un copil si isi mai doreste inca unul. Membrii cuplului experimenteaza de-a lungul perioadei de diagnostic, precum si pe durata tratamentului, o serie de ganduri si emotii de natura sa le afecteze mai mult sau mai putin profund viata personala, uneori si cea profesionala (nenumaratele invoiri de la serviciu pentru tot felul de analize si proceduri de tratament) schimba prioritatile (totul se ordoneaza in functie de aceste repere medicale) si afecteaza si via­­­­ta de cuplu. Cel mai mare impact asupra acestor paliere il are rezultatul procedurilor de tratament, in cazul in care, evident, acesta este unul negativ.

Implicarea ambilor parteneri

Infertilitatea primara afecteaza 40% dintre cuplurile infertile si se caracterizeaza prin absenta oricarei sarcini in antecedente; infertilitatea secundara afecteaza 60% dintre cuplurile infertile, fiind caracterizata de prezenta unei sarcini in antecedente, dusa sau nu la termen. Infertilitatea  este, astfel, o problema de cuplu ce necesita implicarea ambilor parteneri in algoritmul diagnostic si terapeutic.

Cele mai multe dintre cuplurile infertile pot obtine o sarcina ce poate fi dusa cu succes la termen prin respectarea unui protocol diagnostic si terapeutic corect. Foarte putine dintre aceste cupluri pot fi definite sterile cand, in conditiile aplicarii oricarei modalitati terapeutice, nu se poate obtine sarcina.

La aproximativ 30% dintre cupluri, infertilitatea este de cauza feminina, infertilitatea masculina afectand un procent similar – 30%, pentru ca intr-o alta propor­­­tie de 30%, infertilitatea sa afecteze ambii parteneri (mixta).

In cazul a 10% dintre cuplurile infertile, nu poate fi identificata cauza infertilitatii prin mijloacele curente de diagnostic – infertilitate idiopatica sau de cauza necunoscuta. Inca de la inceput, evaluarea infertilitatii trebuie sa se focalizeze pe cuplu si nu pe unul sau altul dintre parteneri, ambii trebuie incurajati sa participe la consultatii, ori de cate ori este posibil. Extrem de importanta pentru calitatea vietii acestor cupluri este consilierea psihologica pe toata durata tratamentului, suportul emotional fiind fundamental, deoarece atat diagnosticul, cat si tratamentul in sine se pot constitui in factori de destabilizare psihoemotionala.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate
Buton