Cum treci de la alăptare la hrănirea cu biberonul

Cu excepția cazurilor în care ești nevoită să renunți la alăptat de la o zi la alta, trecerea de la sân la biberon trebuie pregătită din timp, cu grijă.

Unii sugari pot fi foarte afectați dacă sunt privați de plăcerea și confortul oferit de alăptare. Și pentru mamă renunțarea la alăptare este un moment dificil. În afară de considerațiile de ordin tehnic, mama care renunță a alăptat este adesea încărcată de sentimente de vinovăție.

În general, mamelor care alăptează mai puțin de o lună li se recomandă să renunțe la o repriză de alăptare la fiecare 3-4 zile. Cele care au alăptat mai multe luni pot renunța la câte o repriză de alăptare la fiecare 6-7 zile. Dacă la masa de seară bebelușul este deja hrănit la biberon, următoarea masă fără sân va fi cea de noapte – de la ora 23.

Cum procedezi?

Specialiștii recomandă că la masa pe care vrei să o sari din schema de alăptare să reduci durata mesei la sân cu câte 5-10 minute pe zi și să suplimentezi cu formulă sau lapte matern adminstrat cu biberonul. Treptat, bebelșul va ajunge să servească toată masa respectivă din biberon, fără să simtă trecerea într-un mod supărărtor. Aceasta este o metodă recomandată și pentru mamă, pentru că scade riscul declanșării mastitei  – blocarea canalelor galactofore este o problemă des întâlnită în rândul mamelor care renunță brusc la alăptare.

Chiar dacă renunți la câte o masă, se recomandă să te mulgi în continuare – pe de o parte, pentru a evita problemele, pe de altă parte, pentru că așa vei avea un indiciu despre starea lactației. De obicei, cum alăptarea funcționează pe bază de cerere și ofertă, pe măsură ce scade numărul de mese la sân, lactația se diminuează semnificativ. Poți renunța la muls fără probleme dacă nu extragi mai mult de 60 ml de lapte.

Când și cât să mănânce?

Orele de masă pentru un bebeluș hrănit cu biberonul nu ar trebui să se schimbe: vei observa însă că după masa de seară va da semne de foame după mai mult de 3 ore.

Cât trebuie să mănânce la o masă – este întrebarea pe care o pun frecvent mamele care au renunțat la alăptat. Un bebeluș de 4 luni, de exeplu – aceasta fiind vârsta medie pentru renunțarea la alăptare – are nevoie, în medie, de 160 de ml lapte pe kilogram corp într-o zi.  Cu cât este mai corpolent, este și mai mâncăcios și va simți nevoia de încă 20-30 de ml de lapte în plus la masă.

Dacă ai un copil 'hrănace' dă-i porții mai mari de lapte la orele 7, 10.30 și 22.30 sau 23. Nu-i da mult lapte la masa de noapte, căci dimineața nu îi va mai fi foame și programul de somn-veghe va fi tulburat. Obiectivul este ca pe timpul zilei să primească suficientă hrană astfel încât din lunile 4-5 să nu se mai trezească pentru masa de noapte.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton