Nici nu ai scăpat bine de colici, că bebelușul tău este din nou agitat. Să fie dințișorii de vină? Uite cum știi dacă îi ies dințișorii:
În general, dinții de lapte ies în perechi. Primii apar, de obicei, cei din mijloc, de pe mandibulă, iar o lună mai târziu își fac apariția și perechea lor corespondentă de sus. Dar nu e cu totul ieșit din comun ca un bebeluș să aibă 4 dinți jos și niciunul în partea superioară.
'Orarul' erupției dentare arată în general, cam așa:
6 luni – incisivii centrali de jos
8 luni – incisivii centrali superiori
10 luni – incisivii laterali
14 luni – primii molari
18 luni – caninii
24 luni – molarii secundari
Semne că îi dau dințișorii – până să vezi efectiv cum erup primii dințișori, există câteva simptome care îți indică faptul că bebelușul tău va putea ronțăi în curând.
Presiunea care apasă gingia în încercarea dintelui de a străpunge pielea îl determină pe cel mic să mestece tot ce îi cade în gură, pentru a scăpa de această senzație – de la jucăria preferată, la pumnișori sau inele gingivale sau alte obiecte, bebelușul tău va vrea să ronțăie tot ce prinde.
Dacă vrei să îi faci un bine bebelușului tău, îi poți cumpăra de aici orice model de inel gingival. Acesta are rolul de a-i calma durerile gingivale.
Înainte ca dințișorii să-și facă apariția, gingiile sunt inflamate, roșii și par rănite. Dintele se poate întrezări chiar dedesubtul pielii, dacă îl poți convinge pe bebe să deschidă mai marg gurița și îl poți simți la pipăit (nu introduce mâna în gura bebelușului fără să te fi spălat în prealabil, în această perioadă imunitatea îi este mai scăzută și este mai predispus la infecții!)
Deși nu este un neapărat un indiciu că bebe se pregătește pentru primii dințișori, ci reprezintă mai degrabă un stadiu normal în dezvoltarea bebelușului la vârsta de 4-5 luni, salivarea excesivă poate fi un indiciu că în curând primii dinți vor străpune gingia.
De obicei, erupția dentară se petrece câteva faze, dintre care cea mai neplăcută – mișcarea dintelui dinspre os înspre gingie – are loc noaptea. Bebelușii au deci somnul mai agitat noaptea în această perioadă, în care primii dințișori își pregătesc apariția.
Ce legătură este între dinți și urechi? Durerea de la nivelul mandibulei sau maxilarului radiază spre canalul auditiv atunci când dinții erup, drept care bebelușul tinde să se tragă de ureche. Dacă observi că cel mic se trage de ureche acesta poate fi însă și un semn de infecție (otită). Consultă medicul, pentru a putea elimina suspiciunea unui astfel de diagnostic.
Atunci când dinții erup, gingiile sunt inflamate și orice atingere a zonei este dureroasă pentru bebelușul care poate începe să refuze masa. Sunt însă și cazuri în care bebelușii cărora le dau primii dințilori înfulecă chiar cu o mai mare poftă – contrapresiunea din timpul suptului le mai diminuează întrucâtva senzația neplăcută pe care o simt la nivelul gingiilor.
Foto: Shutterstock