Numărul copiilor stângaci crește în fiecare an, spun cercetătorii, care nu pot explica suficient de convingator fenomenul. În prezent, aproximativ 15 % din populația adultă din întreaga lume este stângace (conform altor date, între 8-10%. Statisticile mai arată ca viitoarele mame de peste 40 de ani au cu 120% mai multe șanse să nască un copil stangaci decât cele care sunt însărcinate la 20 de ani.
De ce ne naștem stângaci?
Neurologul Norman Geschwind este convins ca nivelul de testosteron are mari influente asupra „modelarii creierului. Acesta ar incetini dezvoltarea emisferei stangi a creierului, fapt ce ar determina migrarea neuronilor in emisfera dreapta. Iar mult mai dezvoltata emisfera dreapta ar deveni, in acest fel, centrul limbajului si al mainii determinante.Copilul expus la doze mari de testosteron se va naste, cel mai probabil, stangaci, crede Geschwind, care mai face legatura intre emisfera dreapta, dominanta, si deficientele de sistem imun sau dizabilitatile de invatare, ca dislexia sau balbaiala.
Alte teorii fac legatura intre „stangacie si nivelul de stres al mamei din timpul nasterii, in timp ce o ipoteza care are din ce in ce mai multi adepti sustine ca expunerea la ultrasunete in timpul sarcinii afecteaza creierul fatului, si ca femeile care au facut mai multe teste pe baza de ultrasunete in timpul sarcinii vor avea un copil stangaci.
Stângăcia se moștenește?
Parintii stangaci vor avea, in procent de 30-40%, la randul lor, copii stangaci. Sustinatorii originii genetice a „stangaciei aduc ca argument in batalia cu cercetatorii care cred ca aceasta este mai degraba o deprindere dobandita, cazurile in care copii stangaci adoptati nu au putut fi „dezobisnuiti de a-si folosi mana stanga.
Pe de alta parte, geneticienii nu au prea multe argumente, dat fiind ca inca nu a fost evidentiata o gena anume, responsabila pentru abilitatile noastre de stangaci sau dreptaci. Ca exista si cauze genetice stau marturie exemple concrete: familii intregi de stangaci.
Ce înseamnă să fii stângaci
Cum scriem nu este neaparat un indicator al mainii determinante, pentru ca tot stangaci sunt socotiti cei care scriu cu dreapta, dar in rest folosesc cu preponderenta mana stanga pentru alte activitati casnice sau de ingrijire personala. Cercetatorii au diferentiat trei tipuri de stangaci.
Cei „naturali folosesc mai mult emisfera dreapta a creierului, in timp ce stangacii „dobanditi sunt cei care ajung sa foloseasca mana stanga din cauza unor dizabilitati sau fiindca li se induce acest lucru. Se vorbeste si despre stangacii patologici. Intre 20 si 30% dintre persoanele cu retard sau afectiuni grave mintale sunt stangaci, se arata intr-un studiu controversat. In cazul lor este vorba despre o „defectiune pre sau postnatala a creierului.
Sunt stângacii mai inteligenți?
Poate va amintiti (sau nu…) de la orele de anatomie: creierul uman este impartit in doua emisfere distincte, legate doar de o fasie ingusta de terminatii nervoase. Partea dreapta a creierului controleaza muschii de pe partea stanga a corpului, partea stanga activeaza muschii de pe partea dreapta.
In cazul dreptacilor, „centrul de control este situat pe partea stanga a creierului, in timp ce stangacilor le sunt mai dezvoltate terminatiile din emisfera dreapta.
Centrii vorbirii, de exemplu, sunt localizati de obicei in partea stanga a creierului, dar in cazul stangacilor ei functioneaza fie pe partea dreapta, fie in ambele emisfere ale creierului. Cu alte cuvinte, creierul stangacilor este diferit si realizeaza mult mai multe conexiuni decat cel al dreptacilor.
Asta ii face si mai inteligenti? Intr-o oarecare masura, da. Conform unei teorii, dreptacii proceseaza informatia vizuala in secvente liniare, in timp ce stangacii sunt capabili de vedere simultana.
Un exemplu: daca intr-o gramada de mingi albe ar exista una galbena, un dreptaci s-ar uita rand pe rand la mingi, pana cand privirea ar intalni-o pe cea diferita, in timp ce unui stangaci i-ar sari direct in ochi cea colorata altfel.
Ca efect secundar al acestui mod de procesare a informatiei, dreptacii trebuie sa se ocupe rand pe rand de o anumita „sarcina, in timp ce stangacii pot procesa simultan mai multe informatii.
Altfel spus, dreptacii proceseaza informatia folosind analiza – metoda care presupune impartirea problemei in fragmente de analizat, rand pe rand, in timp ce stangacii vad problema in ansamblu si incearca sa gaseasca tiparul repetitiv.
Asa se explica faptul ca multi stangaci exceleaza in domeniul artei – artistii faimosi ai tuturor vremurilor fiind stangaci: Michelangelo, Picasso, Rafael sau Da Vinci sunt doar cateva exemple dintr-o lunga lista a stangacilor celebri.
Unele testari au relevat ca stangacii obtin scoruri mai mari, per ansamblu, la testele IQ. In cadrul unui megatest de inteligenta, realizat in colaborare cu BBC si la care au participat peste 90.000 de oameni, stangacii au obtinut scoruri medii de 109 puncte, fata de dreptaci, care au acumulat, in medie, 108 puncte.
Dar rezultatele acestui test, in cadrul caruia, de altfel, fumatorii au „batut cu un punct nefumatorii (sper sa nu incurajam fumatul), iar persoanele cu ochi albastri au fost mai „destepte decat cele cu ochi caprui, nu se pot constitui in dovezi stiintifice, diferenta fiind oricum nesemnificativa.
In timp ce unele cercetari le atribuie puncte din oficiu stangacilor si la capitolele creativitate si abilitati matematice, alte cercetari releva ca dintre copiii autisti sau cu probleme de dezvoltare psiho-emotionala, un procentaj semnificativ il reprezinta stangacii (un numar mult mai mare decat procentul din ansamblul populatiei).
Exista si cercetari care fac legatura directa intre dislexici si stangaci. Ba mai mult, unele studii sugereaza ca stangacii traiesc mai putin decat dreptacii, in unele cazuri semnificativ mai putin – probabil, spun autorii studiilor si din cauza riscului mai mare de accidente (multe instrumente care sunt concepute pentru dreptaci se transforma intr-o potentiala „arma in mana unui stangaci).
Cum știi dacă ai un copil stangaci?
Exista cateva indicii pe care le poti urmari inainte chiar ca cel mic sa puna mana pe creion si foaie de hartie.
– Poti, de exemplu, sa-i arunci o minge de mici dimensiuni si sa-l rogi sa o arunce inapoi. Observa ce mana foloseste pentru a prinde mingea.
– Vezi in ce mana tine biberonul, linguritele sau castronelul cu mancare, atunci cand e la masa.
– Pune o foarfeca si o hartie colorata pe masa. Roaga-l sa decupeze o forma din hartie colorata.
Uita-te cu ce mana tine foarfeca. Pune o alta hartie, de alta culoare si roaga-l sa decupeze si din aceasta o forma – vezi daca foloseste aceeasi mana sau o schimba, fata de prima data cand a decupat.
– Jucati-va de-a teatrul de papusi. Observa pe ce mana isi asaza papusa… Toate aceste testari vor fi facute, evident, in joaca, fara a da copilului de inteles ca urmaresti un anumit scop.
Daca isi foloseste mainile in egala masura, este ambidextru, caz in care este bine sa-l incurajezi ca mai tarziu sa scrie cu dreapta. Daca este stangaci, este bine sa-l lasi sa folseasca mana stanga pentru scris.
Cercetarile demonstreaza ca a forta un copil stangaci sa se adapteze la scrisul cu mana dreapta poate avea efecte negative asupra dezvoltarii lui psihoemotionale.
Daca ai un copil stangaci, nu trebuie nici sa te ingrijorezi ca va avea probleme de invatare si adaptare, nici sa presupui ca va fi un geniu (asta ar putea aduce dupa sine multe alte probleme…).
Va trebui doar sa urmaresti care sunt punctele lui/ei slabe si tari, si sa actionezi in consecinta. Evident, acest sfat este valabil pentru orice parinte, in general, nu numai pentru cei care au acasa un copil stangaci.
foto Shutterstock