Cum se dezvoltă simțurile bebelușului în primul an

Primul an este plin de aventuri pentru bebelușul tau. Dupa cele nouă luni în care a stat la adăpost, descoperă, rând pe rând, că poate atinge, auzi, gusta, mirosi și vedea lucrurile. Deja din viața uterină e obișnuit cu zgomotele, inclusiv cel al inimii tale, și percepe schimbările de intensitate a luminii. Din primele săptămâni de viață învață cum să se folosească de simțurile sale și începe să cunoască lumea.

Iată câteva repere despre abilitățile copilului tău în primul an de viață. Trebuie să ții cont de faptul că fiecare copil se va dezvolta și va învața lucruri noi într-un ritm propriu, care depinde de mulți factori.

Primele săptămâni

Văz
– Vede la o distanță de 20-40 cm.
– Îl atrage fața ta și te studiază. Tu ți-ai imaginat timp de 9 luni cum arată, dar probabil că același lucru îl simte și el, după ce ți-a auzit vocea, dar nu te-a putut vedea.
– Percepe shimbările de lumina.

Auz
– Reacționează la stimuli sonori.
– Este sensibil la auzul unei voci. Dacă mama îi vorbește, o privește ca și când ar înțelege fiecare cuvânt.

Miros
– Recunoaște apropiații după mirosul pe care-l emană.
– Reacționează prin mișcare la un miros puternic sau care îl deranjează.
– Trebuie să știi ca nu tot ce ți se pare ție plăcut mirositor e pe placul bebelușului.

Gust
– Îi place gustul dulce.
– Dacă i-ai da o picatură dintr-un suc de lămâie (ceea ce nu e recomandat) ai observa că își va retrage limba.

Simț tactil
– Percepe la nivelul pielii senzațiile induse de schimbările de temperatură și durere. Ține pumnii strânsi, iar dacă reușești să-ți strecori un deget, se agață de el cu surprinzator de multă putere.

1,5 – 3 luni

Văz
– Îi place să-și privească mânuțele în mișcare.
– Încearcă să prindă sau să atingă obiectele care i se perindă prin fața ochilor. Asta poți observa cel mai bine dacă îi prinzi o jucărie mișcătoare deasupra patului.

Auz
– Dacă aude un copil plângând, începe și el să plângă. Zgomotele influențează modul în care suge. La un zgomot prea puternic se va întrerupe din „masă.

Miros
– Un miros puternic îl face să se întoarcă în direcția opusă. Dacă mirosul persistă, începe să plângă, pentru a-ți transmite ce-l deranjează. Știe deja că vei înlătura repede orice sursa de disconfort.

Gust
– Este perioada în care devine curios în privința gustului, inclusiv a celui propriu. Verifică ce „arome are, băgându-și degetul în gură. Multe mame cred că în această perioadă își bagă degetul în gură fiindcă îl mănâncă gingiile.

Simț tactil
– Începe să te tragă de păr și să-ți mângâie fața, în încercarea de a te cunoaște mai bine. Mama este preferata, dar și ceilalți apropiați beneficiază de acest tratament.
– Îi place să se joace cu mainile lui.

3-6 luni

Văz
– Reactionează la anumite culori: roșu, albastru, verde și galben.
– Recunoaște și reacționează la expresiile tale faciale.
– Recunoaște și deosebește fețele celor pe care-i vede des.

Auz
– Dacă plânge și aude o melodie care-i place sau o voce cunoscută și caldă, se oprește, cel puțin pe moment.
– Se intoarce în direcția celui care vorbește sau din care vine un zgomot.

Miros
– Surâde dacă i se plimbă pe la nas o bucățică de vată îmbibată în lapte sau miere și se strâmbă dacă i se trece pe sub nas ceva care conține alcool.

Gust
– Respinge orice are gust amar. Bagă în gură diferite obiecte, pentru a le putea „degusta și diferenția.
– Acum este perioada, care mai continuă o vreme, în care își bagă des degetele de la picioare în gură.

Simț tactil
– Îi place senzația pe care o are când atinge pielea (inclusiv pe a lui).
– Pipăie toate lucrurile inainte de a le ține în mână.
– Îi plac lucrurile „călduțe, începând de la biberonul cu lapte, până la apa din cadă.

6-9 luni

Văzshutterstock_143747500

Când stă în fund, își poate întoarce complet capul, pentru a putea vedea tot ce mișcă în jur.
– E fascinat de propriile picioare și mâini, cărora le poate studia minute în șir mișcările.

Auz
– Sesizează zgomotele de mică intensitate.
– Dacă în primele luni îl deranjau jucăriile zdrăngănitoare, acum îi place să le agite. E interesat nu numai de zgomotul în sine, ci și de diferitele tipuri de sunete.

Miros
– Refuză să guste ce i se oferă dacă nu îi place mirosul. Este perioada marilor simpatii și antipatii pentru anumite alimente. Le cataloghează ca experiențe de nerepetat sau de încercat, și cu greu îi poți schimba părerea.

Gust
-Reacționează surprins la fiecare aromă nouă. Este dispus să încerce ce îi oferi, cu condiția să îi miroasă bine. Și să nu te simtă foarte tensionată, lucru care se întâmplă frecvent cu mămicile începătoare.

Simț tactil
– Deja își poate ține singur biberonul, iar asta îi dă o senzație de mulțumire și de siguranță. Este de preferat să nu îl obișnuiești să adoarmă cu biberonul.
– Râde atunci când este gâdilat.

9-12 luni

Văz
– Caută cu privirea un obiect, dacă îl ascunzi în fața lui. Îi place jocul de-a v-ați ascunselea. Știe că doar pentru că nu mai vede ceva, nu înseamnă că nu mai există.

Auz

– Emite diferite sunete, pe care îi place să le repete. Chiar dacă nu vorbește prea mult, „intonează deja în limba respectivă, fie ea chineză sau română.
– Atunci când ascultă muzică încearcă să imite sunetul.

Miros
– Recunoaște un număr mare de arome, pe care le asociază cu anumiți oameni sau anumite situații. Preferința pentru o bunică sau alta, de exemplu, poate avea de-a face și cu parfumul pe care ele îl folosesc.

Gust
– Îi place să se joace cu pâinea și cu orice alt lucru pe care îl poate băga în gură. Mâncarea nu mai înseamnă doar hrană, ci și o experiență agreabilă și importantă în programul lui.

Simț tactil
– Când e așezat în fund, se întinde după lucrurile aflate în jurul lui.
– Îi place să-i țină în brațe pe cei apropiați și începe să dea pupici.
– Se agață de lucrurile mari pentru că are nevoie de echilibru când stă în picioare.

Când trebuie să consulți pediatrul

Dacă la 2 luni nu urmărește cu privirea obiectele aflate în mișcare la o distanță mică de el, dacă clipește mult și dă semne că e deranjat de lumină sau dacă se uită cruciș, trebuie să consulți imediat un doctor pediatru. La fel, dacă nu reacționează la zgomote puternice (nu se sperie, nu plânge când afară tună) și nici măcar nu întoarce capul în direcția din care vine zgomotul, trebuie să informezi  imediat medicul. Este firesc ca un copil mic să nu aibă un bun echilibru, dar, dacă atunci când merge se lovește des de obiectele din jur și cade, ai motive să te îngrijorezi.

Consultant: dr. Amelia Dan

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton