Cum scapi de grețurile și vărsăturile din timpul sarcinii

Unul dintre cele mai neplăcute simptome ale sarcinii este senzația de greață, cu sau fără vomă, care poate apărea în orice moment al zilei. Aproximativ 75% din gravide au aceste simptome începând din săptămâna 5 sau 6. Unele femei sunt mult mai afectate decât altele.

Chiar dacă greața nu duce la vomă, poate fi extrem de neplăcută și te poate afecta. Dacă scapă de sub control – pierzi în greutate, nu poți reține alimente sau lichide, te simți amețită sau leșini –, mergi la medic, care va verifica dacă nu suferi de hyperemesis gravidarum.

Este mult mai probabil ca femeile care au rău de mașină să sufere și de grețurile de dimineață. Vestea bună este că, pentru majoritatea gravidelor, acest simptom dispare la sfârșitul primului trimestru sau între săptămânile 12 și 14. Există câteva trucuri care te pot ajuta să contracarezi disconfortul grețurilor de dimineață:

  • Mănâncă puțin și des, ca să nu ai stomacul gol. Nivelul scăzut de zahăr în sânge accentuează senzația de greață. Este bine să ai la tine tot timpul ceva de ronțăit (ideal ar fi un fruct, o legumă, o felie de brânză/cașcaval). E bine să mănânci înainte de a ți se face cu adevărat foame. Mănâncă puțin și înainte de a te da jos din pat dimineața, dacă este nevoie. Biscuiții simpli funcționează la majoritatea femeilor.
  • Nu te preocupa excesiv de un regim alimentar echilibrat în această scurtă perioadă; mănâncă orice poți. Este de la sine înțeles că trebuie să consumi produse cât mai sănătoase, dar, dacă ai probleme cu grețurile și ai aversiune față de unele alimente, va fi nevoie să renunți temporar la obiceiurile tale alimentare. Dar asta nu înseamnă că ai voie să mănânci cutii întregi de înghețată și prăjituri pe toată durata sarcinii. Odată ce stările de greață au trecut, trebuie să revii la un regim echilibrat.
  • Dacă greața se agravează la acumularea de salivă în gură, suge dropsuri de lămâie.senzatie de greata
  • Ia vitaminele prenatale în timpul celei mai consistente mese. Vitaminele prenatale pot fi deranjante pentru stomac chiar dacă nu suferi de grețuri. În cazul în care nu poți înghiți o pastilă mai mare, e bine să iei multivitamine care se mestecă. Întreabă-ți medicul și vezi ce îți recomandă.
  • Ferește-te de mâncărurile picante sau prăjite și de mirosurile care îți provoacă greață.
  • Ghimbirul – sub formă de ceai, tablete sau în biscuiți – ajută uneori.
  • Mirosul de lămâie proaspăt tăiată poate fi foarte util.
  • Încearcă să mănânci pâine prăjită, cartofi și alți carbohidrați ușor digerabili.
  • Schimbă modul în care te speli pe dinți. Dacă te deranjează gustul pastei de dinți pe care o folosești, încearcă să o schimbi cu una pe bază de extracte naturale. În schimb, dacă periajul este cel care îți provoacă greață, încearcă să îl faci repede și delicat și să nu îți perii limba; poți folosi și o apă de gură. Dacă ai o sensibilitate a dinților și gingiilor, caută o pastă de dinți pentru această afecțiune. Medicul stomatolog îți poate recomanda ceva care să te ajute.
  • Încearcă brățările împotriva răului de mașină.
  • Aerul curat face minuni. Încearcă să dormi cu geamul deschis, să stai în aer liber sau să te plimbi. Ideal ar fi să faci câteva cure de aer curat, undeva la munte, departe de poluare.
  • Cel mai important, nu agrava problema făcându-ți griji din cauza ei – greața nu îți dăunează ție sau copilului. Plusul de greutate optim în primele trei luni de sarcină este de doar 2 kg. Chiar dacă slăbești, nu este o problemă la începutul sarcinii – multor femei li se întâmplă acest lucru.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton