Cum scapam de colici

Stim cu totii ca bebelusul plange mult. Ii e foame, ii e sete, ii e prea cald, ii e prea frig, e ud, e foarte obosit si tracasat, e agitat din cauza tensiunii care pluteste in aer pentru ca mami e foarte obosita, iar tati vine mai mereu la ore tarzii. Dupa ce verificam, prin eliminare, toate potentialele motive pentru care bebelusul ar plange, decretam neputinciosi: „are colici!.

In diagnosticare, pediatrii aplica, de obicei, regula de trei (nu chiar simpla) – daca plange mai mult de trei ore pe zi, mai bine de trei zile pe saptamana, cam trei luni, atunci se poate spune ca un bebelus are colici. Iar atunci cand copilul are colici, atunci cam toata familia sufera…

Cine este principalul vinovat

Din pacate, nu putem vorbi despre un singur factor declansator al episoadelor de colici, ci mai degraba de o combinatie (nefericita), in urma careia micutul plange ore in sir. In primul rand, sistemul digestiv imatur al unui bebelus invata in primele luni cum sa proceseze hrana primita  – operatiune care merge greoi si din cauza lipsei de bacterii prietenoase ce ajuta la digestie, si care se formeaza in timp. Asa se explica de ce episoadele de colici apar in primele sase luni.

Alt factor declansator tine de greseli tehnice la masa – indiferent ca vorbim despre alaptat sau despre biberon. Bebelusul inghite prea mult aer sau este hranit prea des, ceea ce nu lasa timpul necesar pentru procesarea hranei si perturba tranzitul intestinal.

Alimentatia mamei care alapteaza este si ea vinovata pentru declansarea episoadelor de colici. Dupa nastere, mamele primesc o lista de alimente interzise sau putin recomandate (varza, leguminoasele, bauturile carbogazoase, cafeaua, ciocolata etc.), insa prea putine tin cont de recomandarea medicilor.

Cum stii daca are colici

Unele studii releva ca unul din cinci copii ar suferi de colici in primul an de viata, altele „vorbesc despre un procentaj de 40%, adica aproape juma­tate dintre copii trec prin chinurile provocate de colici undeva du­­­­pa a 3-a saptamana de viata (de obicei, dupa varsta de 3 luni se semnaleaza mai putine cazuri).

Deci, cum stim ca bebelusul nostru are colici? Faptul ca plange mult nu este singurul simptom; putem avea de-a face cu un bebelus mai anxios, sau caruia nu-i priesc conditiile de mediu si protesteaza in acest mod – singurul prin care poate comunica in lipsa cuvintelor.

Un bebelus care are colici plange, de obicei, la aceleasi ore in fiecare zi, refuza atingerea, sta intr-o pozitie chircita, asemanatoare celei fetale, cu pumnisorii stransi. Nici pofta de mancare, nici numarul sau consistenta scaunelor nu se schimba in cazul unui copil care sufera de colici.

Desi neplacute, episoadele de plans nu constituie, in sine, o afectiune grava – studiile arata ca un bebelus cu colici continua sa ia in greutate si sa se dezvolte normal. Unele studii sustin ca, de fapt, bebelusul nu ar suferi atat de tare precum cred parintii, innebuniti de plansul continuu. Nivelul de cortizol – un hormon care indica durerea fizica – nu este semnificativ mai ridicat in cazul bebelusilor cu colici, insa grimasele de pe fata celui mic ne fac sa credem ca ar fi innebunit de durere, spun medicii. Niciun parinte nu poate asista neputincios la episoadele de plans care nu se mai opresc (vestea buna este ca acestea ar trebui sa se rareasca semnificativ dupa 3-4 luni de viata ale copilului).

Stiai ca?

  • Bebelusii inghit foarte mult aer in timpul mesei – fie pentru ca nu prind toata areola, in cazul in care sunt alaptati, fie pentru ca tetina folosita pentru hranirea cu biberon are orificiul de scurgere prea mare.
  • Atunci cand plange, un bebelus inghite mult aer, ceea ce, practic, contri-buie la perpetuarea durerii lui, caci se formeaza noi gaze, acestea il deranjeaza etc.
  • Multi bebelusi sufera de probleme digestive, nu tolereaza lactoza sau glutenul. Medicul pediatru, caruia ii veti descrie simptomele, este cel care va recomanda alimentatia potrivita in aceste cazuri.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton