Cum să tratezi răceala în timpul sarcinii. Ce medicamente sunt interzise

Răceala în timpul sarcinii nu trebuie să te sperie și, mai ales, nu trebuie să o tratezi așa cum o tratai înainte de a rămâne însărcinată.

Multe dintre medicamentele și siropurile pe care le luăm în mod normal când răcim sunt contraindicate în timpul sarcinii. Acestea ar putea afecta bebelușul din pântece. De aceea este bine să consulți medicul dacă răcești în timpul sarcinii.

Nasul înfundat în timpul sarcinii

Nasul înfundat în timpul sarcinii nu este neapărat un semn de răceală. Foarte multe femei se confruntă cu această problemă. Ba, mai mult, în anumite situații, când suflii nasul poți vedea pe șervețel mici firișoare de sânge. Nu trebuie să te panichezi, este una dintre simptomele sarcinii pe care multe femei le au și poară numele de rinita de sarcină. Aceasta este cauzată de schimbările hormonale, dar și de creșterea volumul de sânge care circulă în organismul tău.

Dacă nu ai și alte simptome specifice unei răceli sau unei alergii, nu ar trebui să te îngrijorezi. Rinita de sarcină sau nasul înfundat în timpul sarcinii se poate trata cu aburi, soluții saline sau apă de mare.

Răceala în sarcină

În mod normal, răceala în sarcină durează mai mult decât o răceala obișnuită. Nu trebuie să te panichezi din acest motiv. Pentru că principalul scop al sistemului tău imunitar în timpul sarcinii este să protejeze copilul, tu poți să răcești mai des sau răceala poate dura mai mult.

Un lucru important de știut este acela că medicamentele special concepute pentru răceală, tratează doar simptomele acesteia, nu o vindecă și nici nu scurtează perioada bolii.

Totuși, dacă ai febră sau alte simptome care te îngrijorează cel mai bine este să discuți cu medicul care îți supraveghează sarcina. Acesta va ține cont de starea ta și va ști cel mai bine ce tratament poți lua.

Prevenirea răcelii în timpul sarcinii

Întotdeauna este mult mai bine să previi o răceală decât să o tratezi. Esențial în prevenirea răcelii în timpul sarcinii este să ai grijă de sistemul tău imunitar, și așa afectat de sarcină.

Alimentația corespunzătoare, constând în fructe și legume proaspete, crude, are un rol foarte important. Vitaminele și antioxidanții pe care le conțin te pot ține departe de răceală.

Hidratarea eficientă și reducerea consumului de cofeină, sunt și ele importante. La fel sunt și odihna și evitarea stresului.

Fumatul nu doar că dăunează bebelușului, dar afectează și sistemul imunitar. De aceea este indicat să renunțați la fumat, măcar în timpul sarcinii.

Exercițiile fizice ușoare sau măcar o plimbare prelungită pe zi ajută la întărirea sistemului imunitar.

Igiena și spălatul pe mâini sunt de asemenea esențiale, pentru că răceala este o afecțiune virală pe care o iei atunci când intri în contact cu virusul respectiv.

Citește și: Frigul si sarcina

Tratamentul răcelii în sarcină

În timpul sarcinii nu este bine să iei niciun medicament dacă nu este absolut necesar. Totuși, sunt cazuri în care medicul poate stabili dacă este nevoie să apelezi la tratament medicamentos.

Studiile arată că paracetamolul poate fi luat în timpul sarcinii, pentru că nu există riscul ca acesta să afecteze fătul. Trebuie ținut cont însă de faptul că aceste studii nu au fost făcute pe oameni, ci pe animale.

Cercetările asupra substanțelor precum fenil-propanolamina, fenilefrina sau efedrina- care sunt decongestive nazale și care se regăsesc în medicamente precum Coldrex sau Fervex- au arătat că există o probabilitate redusă ca ele să crească riscul de malformaţii congenitale, dacă sunt luate în doze mici. Cu toate acestea, specialiștii susțin că studiile făcute nu sunt suficiente pentru a elimina riscul.

Poți folosi, desigur, remedii naturiste care să mai amelioreze simptomele și disconfortul cauzat de răceală. Astfel, pe lângă alimentația corespunzătoare, odihnă și hidratare, mai sunt câteva lucruri pe care le poți face în cazul răcelii în timpul sarcinii, fără a apela la medicamente.

Nasul înfundat, de exemplu, așa cum spuneam, se poate trata cu aburi- în apa fierbinte poți pune și câteva picături de ulei esențial de mentă sau eucalipt. De asemenea, există soluții saline sau apă de mare, de care te poți folosi pentru a-ți desfunda nasul.

Durerile de gât le poți trata prin gargară cu sare diluată în câteva picături de apă. Mare atenție să nu cumva să înghiți această soluție!

În cazul durerilor de cap, dacă nu sunt severe, îți poți masa scalpul și zona tâmplelor, va avea efect.

Tusea, poate fi și ea combătută, într-o oarecare măsură, cu miere și lămâie.

Ce medicamente să nu iei dacă răcești în timpul sarcinii

Multe dintre medicamentele pe care le iei în mod normal când răcești traversează placenta și pot fi dăunătoare copilului. Specialiștii de la Clinica Mayo susțin că nu este bine să recurgem nici măcar la medicamente din plante în timpul sarcinii, pentru că acestea nu au fost testate și nu se știe ce efecte pot avea.

Aspirina este contraindicată în timpul sarcinii. În cazul acestui medicament, studiile au fost făcute pe oameni și au arătat că tratamentul cu acid acetilsalicilic în sarcină poate fi dăunător atât pentru mamă, dar mai ales pentru bebeluș. Riscul este și mai crescut în ultimul trimestru de sarcină.

Citește și: Aspirina în sarcină, la copii și în alăptare. Tot ce trebuie să știi

Ibuprofenul (indiferent cum se numește medicamentul care conține această substanță) nu este recomandat în timpul sarcinii. Acesta poate închide prematur un vas al inimii fătului, ceea ce poate cauza o presiune în plâmânii micuțului, încă nedezvoltați corespunzător.

Codeina nu este nici ea recomandată în timpul sarcinii, așa că este bine să evitați siropurile de tuse care o conțin.

Citește și: Medicamente periculoase în sarcină

Antibioticele în timpul sarcinii

Este adevărat că sunt antibiotice care pot fi luate în timpul sarcinii, dar în niciun caz nu se apelează la ele pentru o răceală banală. Antibioticul va fi prescris doar de medic și numai în cazul în care este absolut necesar.

Potrivit specialiștilor de la Clinica Mayo, Amoxicilina, Ampicilina, Clindamicina, Eritromicina, Penicilina și Nitrofurantoina- fac parte dintre antibioticele care, în caz de nevoie, pot fi administrate în sarcină. Acest lucru însă nu îl poate decide decât medicul care supraveghează sarcina.

Atenție! Dacă în timpul sarcinii prezentați simptome care vă îngrijorează, consultați medicul care vă supraveghează sarcina și nu luați medicamente fără acordul acestuia! Acest articol este scris doar cu scopul de a informa.

Citește și: 4 simptome supărătoare din timpul sarcinii care sunt benefice pentru copil

Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton